Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα απολιθώματα της Γης

Ελπίδες και για ζωή στον Άρη
02 Μαρτίου 2017 08:44
Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα απολιθώματα της Γης

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν στο Κεμπέκ τα αρχαιότερα απολιθώματα που έχουμε βρει έως τώρα, ηλικίας τουλάχιστον 3.77 δισεκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για μικροσκοπικά απολιθώματα, δημιουργημένα από βακτήρια που ζούσαν σε πετρώματα αιματίτη και εγκλωβίστηκαν σε στρώματα χαλαζία. Τα βακτήρια ήταν μικρότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας και ζούσαν σε υποθαλάσσια υδροθερμικά συστήματα σε θερμοκρασίες 60 περίπου βαθμών Κελσίου.

Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, ενισχύεται η πεποίθηση πως οι πρώτες μορφές ζωής της Γης έκαναν την εμφάνισή τους σε ζεστά υδροθερμικά περιβάλλοντα στους πάτους των ωκεανών, όχι πολύ μετά τη δημιουργία της Γης. Συγκεκριμένα, μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η ζωή στη Γη δημιουργήθηκε πριν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του πλανήτη.

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή αυτή η ανακάλυψη είναι η καλύτερη ένδειξη που έχουμε πως παρόμοιοι οργανισμοί μπορεί να αναπτύχθηκαν και στον Άρη, εκείνη την εποχή που είχε ακόμα ωκεανούς και ατμόσφαιρα και βομβαρδιζόταν από κομήτες οι οποίοι μπορεί να έφεραν τα δομικά συστατικά της ζωής, όπως θεωρείται πως έγινε και με τη Γη.

Είναι πιθανό η ζωή να άρχισε στον Άρη ταυτόχρονα με τη Γη και μετά να εξαλείφθηκε. Ίσως να άφησε κάποια ίχνη που θα ανακαλύψουμε με μελλοντικές αποστολές. Είναι μάλλον απίθανο, πιστεύω, πως είμαστε “Αρειανοί”με την έννοια πως η ζωή ξεκίνησε μόνο στον Άρη και μετά μετακινήθηκε εδώ μέσω ενός μετεωρίτη, όπως έχουν ισχυριστεί κάποιοι στο παρελθόν.

Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική αφού αποδεικνύει πόσο γρήγορα μπορεί να σχηματιστεί ζωή αν οι συνθήκες είναι σωστές σε έναν πλανήτη ή δορυφόρο.