Η Ericsson επιταχύνει τη μετάβαση στα 5G δίκτυα

Με το μυαλό στην Εικονική Πραγματικότητα
17 Φεβρουαρίου 2017 06:57
Η Ericsson επιταχύνει τη μετάβαση στα 5G δίκτυα

Η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα θα φέρουν μεγάλες απαιτήσεις στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και προς την υποστήριξη αυτών των τεχνολογιών η Ericsson παρουσίασε μια νέα 5G πλατφόρμα. Η πλατφόρμα αποτελείται από προϊόντα κορμού, ραδιοδικτύου, μεταφοράς, ψηφιακών συστημάτων υποστήριξης, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις ασφαλείας δικτύων, επιταχύνοντας τη μετάβαση στην 5G εποχή. Περισσότερα στο δελτίο Τύπου που ακολουθεί.

Η Ericsson (NASDAQ: ERIC) παρουσίασε μια πλατφόρμα 5G που καλύπτει τις ανάγκες των πρωτοπόρων στο 5G. Οι επικοινωνίες προσανατολίζονται ταχύτατα προς εφαρμογές με υψηλές απαιτήσεις δεδομένων, όπως η Εικονική και η Επαυξημένη Πραγματικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ericsson γίνεται η πρώτη εταιρεία που διέθεσε στην αγορά λύσεις που επιτρέπουν την ομαλή εξέλιξη των σημερινών δικτύων προς τη νέα γενιά δικτύων.

Η νέα πλατφόρμα 5G της Ericsson αποτελείται από το χαρτοφυλάκιο προϊόντων κορμού, ραδιοδικτύου και μεταφοράς, καθώς και ψηφιακά συστήματα υποστήριξης, υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού και λύσεις ασφαλείας δικτύων. Η προετοιμασία για τις ευκαιρίες ανάπτυξης που αναμένεται να προσφέρει το 5G, αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία για τους παρόχους.

Η Ericsson αναμένει ότι το 2026 θα υπάρχει μια παγκόσμια αγορά ευκαιρίας, αξίας 582 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία 5G για την ψηφιοποίηση των διαφόρων κλάδων της βιομηχανίας. Για τους παρόχους, αυτό μεταφράζεται σε δυνητική αύξηση των εσόδων τους κατά 34% το 2026. Σε μια μελέτη που θα κυκλοφορήσει σύντομα, η Ericsson βρήκε ότι για τους παρόχους, η μεγαλύτερη ευκαιρία εσόδων τα οποία δημιουργούνται ή βελτιώνονται χάρη στο 5G εντοπίζεται στους τομείς της κατασκευής προϊόντων και των οργανισμών ενέργειας και κοινής ωφελείας.

«Με τη σημερινή παρουσίαση των προϊόντων μας στην αγορά, εισάγουμε την πλατφόρμα μας 5G με στόχο να υποστηρίξουμε την αρχή μιας τεράστιας αλλαγής των δυνατοτήτων του δικτύου, η οποία θα επιτρέπει στους πελάτες μας να προσφέρουν πιο προηγμένες περιπτώσεις χρήσης και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στους δικούς τους πελάτες. Το σημερινό λανσάρισμα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να συνεχίσουν την πορεία της εξέλιξής τους προς το 5G», δηλώνει ο Arun Bansal, επικεφαλής του Business Unit Network Products της Ericsson.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πρόοδο που σημειώνει η Ericsson στην εμπορική προώθηση της τεχνολογίας 5G», δηλώνει ο Roger Gurnani, Chief Technology Officer της Verizon. «Οι δοκιμές που κάνουμε σε συνεργασία με τους πελάτες μας πάνω στην τεχνολογία 5G σε 11 πόλεις των ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό βήμα για την ταχύτερη εμφάνιση της νέας γενιάς υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών.»

Το δίκτυο κορμού

Σήμερα η Ericsson παρουσιάζει το πρώτο της σύστημα κορμού 5G με δυνατότητα περιπτώσεων χρήσης 5G βάσει τεμαχισμού δικτύου. Ο τεμαχισμός δικτύου (network slicing) επιτρέπει στους παρόχους να προσφέρουν αποκλειστικά εικονικά δίκτυα με λειτουργικότητα προσαρμοσμένη σε συγκεκριμένη υπηρεσία ή πελάτη, πάνω από ένα κοινό δίκτυο. 

Η δυνατότητα αυτή ήδη σήμερα επιτρέπει ορισμένες πρώιμες περιπτώσεις χρήσης 5G, χάρη στις οποίες οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μπορούν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Έτσι, η Ericsson σήμερα παρουσιάζει προσθήκες σε αρκετούς τομείς του δικτύου κορμού 5G και των εφαρμογών που διαθέτει: 

  • Οι Ομόσπονδες «φέτες» (τεμάχια) δικτύου (federated network slices) για περιαγωγή 5G, επεκτείνουν την έννοια του τεμαχισμού δικτύου και στο δίκτυο επίσκεψης (visited network). Η εν λόγω τεχνολογία θα επιτρέπει στον πάροχο να προσφέρει μια δικτυακή υπηρεσία σε παγκόσμιο επίπεδο, εξασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες με διαφορετικούς παρόχους ανά τον κόσμο για να μπορέσουν να παρέχουν στους δικούς τους πελάτες την ίδια εμπειρία υπηρεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Η διαχείριση των φετών δικτύου αυτοματοποιεί την εγκαθίδρυση των συνδέσεων των υπηρεσιών, εξασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών, μειώνει το κόστος και προσφέρει ταχεία εισαγωγή νέων υπηρεσιών στο δίκτυο.
  • Τα δεδομένα χρηστών και η πολιτική 5G για τις φέτες δικτύου εξασφαλίζουν ότι οι χρήστες απολαμβάνουν σωστή ποιότητα υπηρεσίας και ακεραιότητα των δεδομένων τους.
  • Η κατανεμημένη αρχιτεκτονική cloud διευκολύνει της εφαρμογές που απαιτούν χαμηλή καθυστέρηση, όπως π.χ. η αναγνώριση προσώπων σε πραγματικό χρόνο, μετατοπίζοντας τις εφαρμογές και το φόρτο εργασίας πιο κοντά στην πρόσβαση. Επιπλέον, το δίκτυο packet core με δυνατότητες 5G θα παρέχει πλήρη διαχωρισμό των δεδομένων ελέγχου και των δεδομένων των χρηστών, καθώς και απαράμιλλη χωρητικότητα και ταχύτητες δεδομένων των χρηστών.
  • Οι υπηρεσίες μετασχηματισμού 5G εξασφαλίζουν τη μετάβαση του δικτύου και της λειτουργίας του από τις παραδοσιακές τεχνολογίες σε δίκτυο κορμού 5G, το οποίο θα είναι εικονικό και θα βασίζεται σε αυτοματοποιημένο μοντέλο λειτουργίας.

Τα προαναφερθέντα έχουν αποδειχθεί με επιτυχία από την Deutsche Telekom, την Ericsson και την SK Telecom. Οι τρεις εταιρείες κατασκεύασαν και επέδειξαν από κοινού το πρώτο διηπειρωτικό δοκιμαστικό δίκτυο 5G παγκοσμίως στο οποίο διατέθηκαν «φέτες» δικτύου στην περιοχή κάλυψης του άλλου παρόχου.

Οι νέες προσθήκες που ανακοινώνονται σήμερα, χτίζουν πάνω στα θεμέλια εκεί όπου η πορεία προς την τεχνολογία 5G έχει ήδη ξεκινήσει, με τη βοήθεια της εικονικοποίησης, με την οποία οι λειτουργίες που βασίζονται σε υλικό εξοπλισμό μεταφέρονται σε πλατφόρμες υποδομών cloud ως κέντρα δεδομένων (data center). Η Εικονικοποίηση Λειτουργιών Δικτύου (Network Functions Virtualization, NFV) και η  Δικτύωση Καθοριζόμενη από Λογισμικό (Software Defined Networking, SDN) θα χρησιμοποιηθούν για προγραμματισμό και δικτύωση, προσφέροντας στα δίκτυα ακραίες δυνατότητες κλιμάκωσης, προγραμματισμού και αυτοματοποίησης. Επιπλέον, το τρέχον χαρτοφυλάκιο της Ericsson στους τομείς της Διαχείρισης Δεδομένων Χρηστών (User Data Management), της τεχνολογίας Evolved Packet Core και του υποσυστήματος IP Multimedia Subsystem μεταφέρεται στο cloud, έτσι ώστε να υποστηρίζονται περισσότερες περιπτώσεις χρήσης. 

Ο Δημήτρης Μαυράκης, Διευθυντής Έρευνας της ABI Research, δηλώνει: «Η παρουσίαση των νέων προϊόντων της Ericsson αποδεικνύει σαφώς την τεχνολογική της εξειδίκευση στους τομείς 5G και NFV και προσθέτει σημαντική αξία στην υπάρχουσα λειτουργικότητα του δικτύου κορμού της εταιρείας. Υποδεικνύει ότι η τεχνολογική ωριμότητα των δικτύων κορμού 5G και NFV και ο τεμαχισμός ενοποιημένων δικτύων είναι μια επαναστατική, μακρόπνοη έννοια που ανοίγει το δρόμο σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα.» 

Πρώτο παγκοσμίως στην αγορά χαρτοφυλάκιο για πρόσβαση και μεταφορά 5G

Στους τομείς ραδιοδικτύου και μεταφοράς, η Ericsson προσθέτει προϊόντα New Radio (NR) 5G κέντρου ζώνης (mid-band) και άνω άκρου ζώνης (high-band) στο πρώτο σύστημα ραδιοδικτύου 5G NR παγκοσμίως το οποίο παρουσιάστηκε πέρυσι από την εταιρεία. Η ύπαρξη διαθέσιμων συσκευών ραδιοεπικοινωνίας για κάθε περιοχή συχνοτήτων επιτρέπει τη συνολική διάδοση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας 5G. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων ραδιοδικτύου 5G θα είναι το πρώτο που θα υποστηρίζει τη νέα πρότυπη διεπαφή eCPRI για 5G fronthaul.

Για την υποστήριξη των νέων αυτών επιχειρηματικών ευκαιριών και εφαρμογών θα απαιτηθεί η μεταφορά όγκου δεδομένων της τάξης των terabyte σε όλη την έκταση του δικτύου.  Για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες δυνατότητες μεταφοράς τέτοιου όγκου δεδομένων, η Ericsson παρουσιάζει επίσης βελτιστοποιημένες λύσεις μεταφοράς. Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα MINI-LINK που δίνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ταχυτήτων της τάξης των 10Gbps, καθώς και νέους router και προϊόντα fronthaul τοποθετημένα σε ράγες για μηδενικό αποτύπωμα.

Επίσης, η Ericsson θα παρουσιάσει και άλλες καινοτομίες στην πορεία προς το 5G μέσω των δικτύων LTE και των λύσεων LTE 1 Gbps. Τα νέα προϊόντα συμπληρώνουν τη βραβευμένη σειρά Ericsson Radio System, αυξάνουν την απόδοση ενέργειας και φάσματος των δικτύων 4G και βελτιώνουν την κάλυψη των εφαρμογών. Επιπλέον, τα νέα εξελιγμένα συστήματα δικτύου πρόσβασης θα επιτρέψουν τη δημιουργία ταχέων δικτύων LTE 1 Gbps.

Ο Daniel Staub, επικεφαλής του Joint Mobile Group της Swisscom, δηλώνει: «Το νέο χαρτοφυλάκιο 5G της Ericsson ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών. Στα πρώτα μας βήματα προς την τεχνολογία 5G, το νέο ραδιοσύστημα ευρείας ζώνης (wideband) με τέσσερις πομποδέκτες της Ericsson θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες 4G. Με τον τρόπο αυτό, η Swisscom παραμένει τεχνολογικός ηγέτης, προσφέροντας παράλληλα καλύτερη εμπειρία στους πελάτες της.»

Ο Ken Rehbehn, Principal Analyst, Mobile Infrastructure στην εταιρεία 451 Research, δηλώνει: «Χάρη στην απόκτηση πρόσβασης σε ένα μεγάλο εύρος συσκευών ραδιοεπικοινωνίας NR, την υψηλή απόδοση επεξεργασίας βασικής ζώνης (baseband), καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύνολο επιλογών μεταφοράς, οι πάροχοι μπορούν να υλοποιήσουν σημαντικά δοκιμαστικά δίκτυα που παρέχουν ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του 5G και τις ευκαιρίες που συνδέονται με αυτό. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα το οποίο ενισχύει την εμπιστοσύνη των παρόχων και συμβάλλει στην συνολική πρόοδο του κλάδου προς την τεχνολογία 5G.»"

Tags: