Τα φύκια επιζούν ενάμιση χρόνο στο διάστημα

Έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
12 Φεβρουαρίου 2017 09:16
Τα φύκια επιζούν ενάμιση χρόνο στο διάστημα

Τα φύκια από τον Αρκτικό Κύκλο μπορούν να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες εκεί, αλλά φαίνεται πως μπορούν να αντέξουν μέχρι και στο διάστημα. Το πείραμα διήρκησε 16 μήνες και έλαβε χώρα ακριβώς έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τα δύο είδη φυκιών που δοκιμάστηκαν, άντεξαν την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου, το κενό του διαστήματος και θερμοκρασίες που μεταβάλλονταν από -20 βαθμούς Κελσίου μέχρι 47.2 βαθμούς Κελσίου.

Τα φύκια είχαν αφυδατωθεί πριν να σταλούν στο διάστημα και κατά τη διάρκεια παραμονής τους στον ISS κρατήθηκαν αδρανή, χωρίς ανάπτυξη και με σχεδόν καθόλου μεταβολισμό. Ωστόσο το πείραμα δείχνει πως κάποιοι γήινοι οργανισμοί είναι αρκετά ανθεκτικοί για να αντέξουν μήνες έκθεσης στο διάστημα χωρίς προστατευτική στολή.

Με την επιστροφή τους στη Γη, τα φύκια συνέχισαν την ανάπτυξή τους κανονικά, ενώ οι επιστήμονες εξετάζουν ακόμα τυχόν ζημιά στο DNA. Το πείραμα αυτό ενισχύει τη θεωρία της πανσπερμίας, σύμφωνα με την οποία κομήτες και μετεωρίτες μπορούν να φέρουν ζωή σε άγονους πλανήτες, ενώ προσφέρει σημαντική γνώση για την πιθανότητα μεταφοράς φυτών από τους ανθρώπους σε άλλους πλανήτες.

Tags: