Ζούμε σε ένα ολογραφικό σύμπαν;

Νέα στοιχεία στηρίζουν τη θεωρία
02 Φεβρουαρίου 2017 07:38
Ζούμε σε ένα ολογραφικό σύμπαν;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physical Review Letters παρουσιάζει στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα πως ζούμε σε ένα ολογραφικό σύμπαν. Μάλιστα η θεωρία αυτή είναι τόσο πιθανή όσο είναι και το τωρινό κοσμολογικό μοντέλο που δεχόμαστε σήμερα. Η έρευνα ήρθε από ερευνητές σε Καναδά, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα επικεφαλής τους είναι ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Σκενδέρης, καθηγητής Μαθηματικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

Η θεωρία δεν είναι καινούρια, υπάρχει από τη δεκαετία του ’90, ωστόσο ελλείψει στοιχείων δεν μπορούσε να αναπτυχθεί. Τα ευρήματα των ερευνητών προέρχονται από παρατηρήσεις του αρχαίου σύμπαντος μέσω του τηλεσκοπίου Planck της Ευρωπαίκής Διαστημικής Υπηρεσίας και βασίζονται σε ανωμαλίες της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου, τα απομεινάρια του Bing Bang. Αυτό που υποστηρίζουν οι επιστήμονες είναι πως οι ενδείξεις ενός ολογραφικού σύμπαντος είναι τόσες, όσες και αυτές που υποστηρίζουν το standard μοντέλο.

Τι είναι όμως το ολογραφικό σύμπαν; Με απλά λόγια, τα πάντα που μας περιβάλλουν, εμείς οι ίδιοι, δεν είμαστε αληθινοί ή με πραγματική φυσική μορφή. Όλα όσα αντιλαμβανόμαστε ως τρισδιάστατα, είναι ουσιαστικά μια προβολή από μία δισδιάστατη επιφάνεια.

Φανταστείτε πως όλα όσα βλέπετε, νιώθετε και ακούτε σε τρεις διαστάσεις (και η αντίληψη του χρόνου) στην πραγματικότητα προέρχονται από ένα επίπεδο δισδιάστατο πεδίο. Η ιδέα είναι παρόμοια με αυτή των συνηθισμένων ολογραμμάτων όπου μια τρισδιάστατη εικόνα εμπεριέχεται σε μία δισδιάστατη επιφάνεια, όπως το ολόγραμμα πάνω σε μια πιστωτική κάρτα. Μόνο που εδώ, εμπεριέχεται ολόκληρο το σύμπαν.

Η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν εξηγεί σχεδόν τα πάντα σε μεγάλη κλίμακα στο σύμπαν, αλλά αρχίζει να καταρρέει όταν ερευνούμε την προέλευσή του και τους μηχανισμούς σε κβαντικό επίπεδο. Οι επιστήμονες εργάζονται επί δεκαετίες για να συνδυάσουν τη θεωρία του Αϊνστάιν με την κβαντική θεωρία. Μερικοί πιστεύουν πως η ιδέα ενός ολογραφικού σύμπαντος έχει την προοπτική να συμφιλιώσει τις δύο θεωρίες. Ελπίζω η έρευνά μας να μας φέρει ένα ακόμα βήμα κοντά στο να το πετύχουμε αυτό.

Η ολογραφική αρχή αναπτύχθηκε στη μελέτη των μαύρων τρυπών και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά στη θεωρία χορδών, αλλά αντί να προσπαθεί να αποδείξει την ύπαρξη περισσότερων διαστάσεων, βασίζεται απλά σε δύο.