Ο τεχνολογικός κόσμος αντιδρά στο διάταγμα Trump

Apple, Microsoft, Amazon, Google, Tesla και άλλοι
31 Ιανουαρίου 2017 09:14
Ο τεχνολογικός κόσμος αντιδρά στο διάταγμα Trump

Σε ταραχώδη περίοδο βρίσκονται οι ΗΠΑ μετά την ορκομωσία του νέου Προέδρου και ειδικά μετά το Διάταγμα που υπέγραψε για την είσοδο στις ΗΠΑ από συγκεκριμένες χώρες. Οι απόψεις ποικίλουν, ωστόσο ο τεχνολογικός κόσμος στην πλειοψηφία του έχει εναντιωθεί σε αυτή την απόφαση, άλλοι πιο έντονα και άλλοι προσπαθώντας να βρουν μια μέση λύση. Μετά τον Zuckerberg του Facebook και άλλες εταιρίες πήραν θέση για το θέμα, καθώς οι περισσότερες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους εργαζομένους τους οι οποίοι εργάζονται ή έχουν οικογένεια στο εξωτερικό.

Η Apple παρέχει υποστήριξη για τους εργαζομένους που επηρεάζονται ενώ θα έρθει σε επαφή με το Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της απαγόρευσης. Ο Tim Cook δήλωσε πως “η ποικιλομορφία μας κάνει πιο ισχυρούς” και πως η εταιρία δε θα υπήρχε χωρίς τους μετανάστες.

Η Microsoft προσφέρει νομική υποστήριξη και συμβουλές στους εργαζομένους της. Μαζί με την Amazon, συμμετέχουν στη μήνυση εναντίον του Trump για την παύση του Διατάγματος.

Η Uber δήλωσε πως θα αποζημιώσει τους οδηγούς της για τους επόμενους τρεις μήνες, ωστόσο επειδή ο CEO είναι στην ομάδα συμβούλων του Trump έχει επικρατήσει τις τελευταίες μέρες το #DeleteUber, με την εταιρία να βλέπει την εφαρμογή της να απεγκαθιστάται ευρέως από τους χρήστες. Η Lyft χαρακτήρισε το διάταγμα αντίθετο στις αρχές των ΗΠΑ.

Το Netflix αποκηρύσσει τους περιορισμούς αυτούς ως “αντι-Αμερικανικούς” και βλέπει αύξηση στους κινδύνους ασφαλείας των ΗΠΑ μέσω του αυξανόμενου μίσους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Reddit, αφού θεωρεί το Διάταγμα “βαθιά αντι-Αμερικανικό και πιθανώς αντι-συνταγματικό”. Την ίδια στάση τήρησε και το Dropbox.

Το Twitter δήλωσε πως οι ανθρώπινες και οικονομικές επιπτώσεις του Διατάγματος είναι “πραγματικές και ανησυχητικές”.

Η Mozilla ισχυρίζεται πως το Διάταγμα δημιουργεί ένα “φράγμα στην καινοτομία” και πλήττει τους ανθρώπους. Η Intel ξεκαθάρισε πως δεν υποστηρίζει αυτή την απόφαση, μετά την αρχική της αδράνεια.

Ο Elon Musk εξέφρασε την αντίθεσή του και τόνισε πως οι περιορισμοί αυτοί πλήττουν ανθρώπους που είναι υποστηρικτές των ΗΠΑ.

Η Airbnb με τη σειρά της προσφέρει δωρεάν στέγαση σε πρόσφυγες που πλήττονται από το Διάταγμα.

Τέλος η Google δημιούργησε ένα κεφάλαιο $4 εκατομμυρίων για να βοηθήσει τους εργαζομένους της που επηρεάζονται από το Διάταγμα. Σε δήλωσή της αναφέρει πως ανησυχεί για τις επιπτώσεις του Διατάγματος καθώς θα βάλει τέλος στη δυνατότητα απορρόφησης μεγάλων ταλέντων από τις ΗΠΑ.