Το iOS 18 θα έρθει πετσοκομμένο στην Ελλάδα – Θα λείπουν πολλές λειτουργίες

Εξαιτίας των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
22 Ιουνίου 2024 12:10
Το iOS 18 θα έρθει πετσοκομμένο στην Ελλάδα – Θα λείπουν πολλές λειτουργίες

Η Apple μόλις ανακοίνωσε ότι δεν θα κυκλοφορήσει φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη νέα της σουίτα τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, γνωστή ως Apple Intelligence. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το iOS 18 θα έρθει με πολύ μεγάλες ελλείψεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, ακόμη και για τους κατόχους iPhone 15 Pro. Η κίνηση αυτή επηρεάζει τους καταναλωτές σε όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δημιουργώντας ένα τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων χρηστών και εκείνων σε άλλες αγορές.

Η εταιρεία επικαλείται ανησυχίες σχετικά με την Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA) της ΕΕ, ένα νομοθετικό πλαίσιο που αποσκοπεί στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών. Η Apple ισχυρίζεται ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του DMA θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το απόρρητο των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

Μάλιστα, η απόφαση επηρεάζει όχι μόνο το Apple Intelligence αλλά και τις λειτουργίες iPhone Mirroring και SharePlay Screen Sharing που αναμένεται να φέρει το iOS 18. Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα, η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές, αναβαθμίζοντας για παράδειγμα την Siri, η οποία θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το ChatGPT για να βοηθά με σύνθετες ερωτήσεις. Αντίστοιχα, οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν δικά τους emojis με γενετική τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούν να ζητάνε περιλήψεις για τα e-mails ή τις ειδοποιήσεις τους και να παράγουν εικόνες από κείμενο. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά του Apple Intelligence και δεν θα έρθουν αρχικά στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην απόφαση της Apple, δηλώνοντας ότι ενώ οι "gatekeepers" - όρος που χρησιμοποιείται για τις κυρίαρχες τεχνολογικές πλατφόρμες σύμφωνα με το νόμο DMA - είναι ευπρόσδεκτοι να προσφέρουν υπηρεσίες στην Ευρώπη, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού.

Για την ιστορία, η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ της Apple και των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ. Ειδικότερα, η εταιρεία αναμένεται να λάβει επίσημη προειδοποίηση σχετικά με τις πρακτικές της στο App Store, μετά το πρόσφατο πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Tags: