Αναπάντεχες διαφορές μεταξύ διδύμων αστροναυτών

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της NASA
30 Ιανουαρίου 2017 08:32
Αναπάντεχες διαφορές μεταξύ διδύμων αστροναυτών

Ένα ιδιότυπο γενετικό πείραμα ξεκίνησε η NASA όταν έστειλε σε τροχιά στον ISS για ένα χρόνο τον αστροναύτη Scott Kelly, ενώ ταυτόχρονα κράτησε στη Γη το δίδυμο αδερφό του, Mark, έτσι ώστε να μελετήσει τις επιπτώσεις της μακράς παραμονής στο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν εντυπωσιάσει τους επιστήμονες, αποδεικνύοντας πως η διαβίωση στο διάστημα αλλάζει δραστικά τη βιολογία του ανθρώπου καθώς και τη γονιδιακή έκφραση.

Οι Mark και Scott είναι σχεδόν ίδιοι γενετικά, ωστόσο μετά το πείραμα φαίνεται πως τα σώματά τους έχουν αλλάξει σε γονιδιακό επίπεδο. Τα πρώτα ευρήματα βρίσκουν τα τελομερή του Scott μακρύτερα από του Mark και σιγά-σιγά επιστρέφουν στο αρχικό τους μήκος. Επιπλέον ο Scott είχε λιγότερη μεθυλίωση του DNA όσο ήταν στο διάστημα, τη στιγμή που ο αδερφός του στη Γη είχε αύξηση και οι ερευνητές δε γνωρίζουν ακόμα το λόγο.

Η μελέτη θα αργήσει να ολοκληρωθεί και η NASA δεν αναμένει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτό το χρόνο, ενώ η πρόβλεψή της κάνει λόγο για διάστημα ενός ή δύο ετών. Τα συμπεράσματα όμως θα είναι ανεκτίμητης αξίας, αν λάβουμε υπόψη πως υπάρχουν σχέδια αποστολής ανθρώπων στον Άρη μέχρι το 2030.