Επιστήμονες καταγράφουν για πρώτη φορά τις διεργασίες της φωτοσύνθεσης

Ανοίγει ο δρόμος για καύσιμα από τεχνητή φωτοσύνθεση
27 Δεκεμβρίου 2016 09:03
Επιστήμονες καταγράφουν για πρώτη φορά τις διεργασίες της φωτοσύνθεσης

Επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας υπερ-ταχεία lasers κατάφεραν να καταγράψουν τις χημικές αντιδράσεις της φωτοσύνθεσης και συγκεκριμένα την αντίδραση Photosystem II. Τα ευρήματα αποδεικνύουν πως η διεργασία που αφαιρεί τα ηλεκτρόνια από το νερό ξεκινώντας τη μετατροπή της ηλιακής σε χημική ενέργεια, πραγματοποιείται πολύ ταχύτερα από αυτό που πιστεύαμε.

Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα σε picoseconds, δηλαδή σε τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Η μέτρηση με lasers έγινε σε συνεργασία με το University of Wisconsin-Milwaukee και χρησιμοποιώντας υπέρυθρη φασματοσκοπία, η ομάδα κατάφερε να μετρήσει κινήσεις ηλεκτρονίων και κατ’ επέκταση τη μεταφορά ενέργειας. Τα ευρήματα ανατρέπουν αυτό που διδάσκονται εδώ και δεκαετίες οι μαθητές, μιας και η διεργασία διάσπασης του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο είναι ταχύτερη από το μηχανισμό συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως μπορούμε να μιμηθούμε τις διεργασίες για τεχνητή φωτοσύνθεση, ίσως και να τη βελτιώσουμε, με αποτέλεσμα πιο αποδοτικά και πιο φθηνά βιοκαύσιμα.