Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Cassini από το βόρειο πόλο του Κρόνου

Λίγο πριν “βουτήξει” στους δακτύλιούς του
08 Δεκεμβρίου 2016 08:46
Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Cassini από το βόρειο πόλο του Κρόνου

Το διαστημικό σκάφος Cassini μπήκε στο τελευταίο έτος της ζωής του και ολοκληρώνοντας την αποστολή του θα μας προσφέρει μοναδικές εικόνες από τον Κρόνο. Σύντομα θα δούμε κοντινές φωτογραφίες από τους περίφημους δακτύλιους του Κρόνου, προς το παρόν όμως μπορούμε να θαυμάσουμε μερικές από το βόρειο πόλο του πλανήτη και το βόρειο ημισφαίριό του γενικότερα.

Οι φωτογραφίες είναι από το ίδιο εξάγωνου σχήματος jetstream ισχυρών ανέμων, πάνω από το βόρειο πόλο του Κρόνου σε απόσταση 650.000 χιλιομέτρων, μέσα από τέσσερα διαφορετικά φίλτρα φάσματος που κυμαίνονται από το υπεριώδες έως το υπέρυθρο. Η ανάλυση των εικόνων μπορεί να είναι μικρή, μόλις 256x256 pixels, αλλά η NASA υπολογίζει πως κάθε pixel αντιστοιχεί σε 153 χιλιόμετρα και πως κάθε πλευρά του jetstream έχει πλάτος όσο η ίδια η Γη. Αν προσέξετε μάλιστα καλά τις φωτογραφίες, θα δείτε καμπύλες γραμμές πίσω από τον πλανήτη, οι οποίες είναι φυσικά οι δακτύλιοί του.

Το Cassini θα περάσει από τους εξωτερικούς δακτύλιους στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ θα συνεχίσει να περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο μέχρι τις 22 Απριλίου 2017, όταν με μια διόρθωση πορείας θα μας προσφέρει μια πιο κοντινή ματιά από το δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα. Θα συνεχίσει την τροχιά του μέσα από τους δακτύλιους του Κρόνου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2017, οπότε και θα “βουτήξει” προς το θάνατό του, στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.