Το διαστημικό σκάφος Progress MS-04 χάθηκε από τα ραντάρ

Δεύτερη αποτυχία για την Roscosmos
02 Δεκεμβρίου 2016 08:33
Το διαστημικό σκάφος Progress MS-04 χάθηκε από τα ραντάρ

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της Roscosmos, Progress MS-04, χάθηκε από τα ραντάρ. Η αποστολή του ήταν ο ανεφοδιασμός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με τρόφιμα, νερό, καύσιμα και εξοπλισμό, 382 δευτερόλεπτα όμως μετά την εκτόξευση, κάθε επικοινωνία με το σκάφος χάθηκε. Η NASA πιστεύει πως ο τρίτος και τελικός κινητήρας που φέρνει το σκάφος στην τελική του τροχιά, έκλεισε πιο νωρίς από ότι έπρεπε.

Έτσι το Progress MS-04 πιστεύεται πως έπεσε θύμα της βαρύτητας και καταστράφηκε κατά την επανεισαγωγή του στην ατμόσφαιρα. Υπήρξαν αναφορές θέασης εκρήξεων και πύρινων μαζών στον ουρανό της Ρωσίας την ίδια μέρα.

Το πλήρωμα του ISS δε διατρέχει κάποιο κίνδυνο, αφού η NASA προγραμματίζει τους ανεφοδιασμούς με τέτοιο τρόπο ώστε η απώλεια ενός ή ακόμα και δύο αποστολών, να μην επηρεάζει την ασφάλειά τους.

Οι αστροναύτες και κοσμοναύτες στο σταθμό είναι ασφαλείς. Τα αναλώσιμα του σταθμού είναι σε καλά επίπεδα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που η Roscosmos χάνει αποστολή ανεφοδιασμού του ISS, με την αποστολή του Απριλίου του 2015 να καίγεται επίσης στην ατμόσφαιρα. Προς τα παρόν τέσσερις υπηρεσίες είναι ικανές για τον ανεφοδιασμό του ISS. Η Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA θα αναλάβει την αποστολή της επόμενης εβδομάδας, ενώ από το 2017 οι αποστολές θα συνεχιστούν με τις SpaceX και Orbital ATK και τη Sierra Nevada να αναλαμβάνει δράση από το 2019.