Αυστραλοί μαθητές αναπαράγουν το χάπι των $750 για HIV με κόστος μόλις $20

Ένα χαστούκι στη φαρμακοβιομηχανία
02 Δεκεμβρίου 2016 07:24
Αυστραλοί μαθητές αναπαράγουν το χάπι των $750 για HIV με κόστος μόλις $20

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals, Martin Shkreli, κατάφερε να γίνει ο πιο μισητός άνθρωπος στον πλανήτη το 2015, όταν αύξησε την τιμή του φαρμάκου για τον ιό HIV και για ελονοσία, Daraprim, κατά 5000% μέσα σε μία μέρα, από τα $13.5 στα $750. Φαίνεται όμως πως βρήκε το δάσκαλό του, αφού 11 Αυστραλοί μαθητές κατάφεραν να αναπαράγουν το βασικό συστατικό του Daraprim στο σχολικό εργαστήριο, παράγοντας 3.7 γραμμάρια Πυριμεθαμίνης έναντι 20 δολαρίων Αυστραλίας.

Μιλώντας στο ABC news Αυστραλίας οι μαθητές σημείωσαν πως δούλεψαν σε αυτό το project για να τονίσουν τη “γελοιότητα” της τιμής του φαρμάκου. Οι μαθητές είχαν την υποστήριξη του Open Source Malaria, ενός project για την εύρεση της θεραπείας της ελονοσίας, υποστηριζόμενου από το Πανεπιστήμιο του Sidney και την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Ο Martin Shkreli απάντησε στα νέα αυτά με μια μικρή video δήλωση, σημειώνοντας πως “οι μαθητές αυτοί είναι η απόδειξη πως η οικονομία του 21ου αιώνα θα λύσει τα προβλήματα της ανθρωπότητας μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας”. Τα tweets του όμως αποκαλύπτουν τα πραγματικά του αισθήματα.

Δυστυχώς, ενώ το φάρμακο πωλείται στην Αυστραλία σε συσκευασία των 50 δισκίων έναντι $13, τα νομικά εμπόδια δε θα επιτρέψουν την πώλησή του στις αγορές που ελέγχει η Turing Pharmaceuticals.

Η Turing έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για πώληση, έστω κι αν το φάρμακο δεν τελεί ακόμα υπό πατέντα. Η γελοιότητα αυτού του νομικού παραθύρου σημαίνει πως ακόμα κι αν θέλαμε να κυκλοφορήσουμε το φάρμακο στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να περάσει ξανά από κλινικές δοκιμές, επειδή θα έπρεπε να συγκρίνουμε το δικό μας φάρμακο με το επίσημα αναγνωρισμένο και η Turing θα έπρεπε να μας δώσει το δικό της φάρμακο για να μπορούμε να κάνουμε τις συγκρίσεις. Δεν θα μπορούσαμε απλά να πάμε στο φαρμακείο και να πάρουμε το φάρμακο της  Turing, θα έπρεπε να μας το δώσει η ίδια.

Σε ερώτηση στο Twitter αν οι μαθητές αποτελούν ανταγωνισμό για την Turing, ο Shkreli απάντησε μονολεκτικά “όχι”.