Ηνωμένο Βασίλειο: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο παρακολούθησης του διαδικτυακού ιστορικού των πολιτών

Συλλογή ιδιωτικών δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου
27 Νοεμβρίου 2016 15:48
Ηνωμένο Βασίλειο: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο παρακολούθησης του διαδικτυακού ιστορικού των πολιτών

Στην εποχή που ζούμε, το διαδίκτυο αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας και είναι δύσκολο να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς αυτό. Παρόλα αυτά, οι φόβοι σχετικά με την γενικότερη παρακολούθηση των κινήσεων των πολιτών στο διαδίκτυο παραμένουν. Μετά την αποκάλυψη του Edward Snowden για τα προγράμματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2015 παρουσιάστηκε ένα νομοσχέδιο στη βρετανική κυβέρνηση ονόματι Investigatory Powers Bill, το οποίο ενέκρινε το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου πριν μερικές ημέρες.

Ο νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2016 και ουσιαστικά νομιμοποιεί τα ηλεκτρονικά κατασκοπευτικά προγράμματα που αναφέρει στα έγγραφα του ο Edward Snowden. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος θα δώσει την δύναμη στην βρετανική κυβέρνηση να "αναγκάζει" τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να αποθηκεύουν για έως και 12 μήνες τα αρχεία στα οποία καταγράφονται οι ιστοσελίδες που έχουν επισκεφθεί οι πελάτες τους. Υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα είναι τότε σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα χωρίς καμία δικαστική απόφαση ή ένταλμα.

Επιπλέον, οι νέες αυτές εξουσίες θα δώσουν στην αστυνομία και στους εφοριακούς ελεγκτές τη δυνατότητα να παρεισφρέουν σε συγκεκριμένα, στοχευμένα τηλέφωνα και υπολογιστές, με την έγκριση ενός υπουργού της κυβέρνησης. Ο νόμος θα επιτρέψει επίσης υπηρεσίες πληροφοριών να ψάξουν «μαζικά σύνολα προσωπικών δεδομένων» που περιέχουν εκατομμύρια αρχεία για τις τηλεφωνικές κλήσεις των ανθρώπων, τις ταξιδιωτικές συνήθειες, τη δραστηριότητα τους στο διαδίκτυο καθώς και τις οικονομικές συναλλαγές τους και θα καταστήσει έννομο για τους Βρετανούς κατασκόπους να πραγματοποιούν «εστιασμένες σε ξένους» μεγάλης κλίμακας παρεισφρήσεις σε υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα για να εντοπίσουν πιθανούς «ενδιαφέροντες στόχους».

Ο Eric King, πρώην διευθυντής του Μη Μας Κατασκοπεύετε [Don’t spy on us], ενός συνασπισμού από κορυφαίες ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνουν εκστρατείες κατά της μαζικής παρακολούθησης, δήλωσε τα παρακάτω σχετικά με το νομοσχέδιο:

Κάθε πολίτης θα έχει τη δραστηριότητά του στο διαδίκτυο- τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί, τις συζητήσεις που έχει και το με ποιους- καταγραμμένη για 12 μήνες. Δεν υπάρχει καμία άλλη δημοκρατία στον κόσμο, ίσως καμία άλλη χώρα στον κόσμο που να το κάνει αυτό.

Εσείς τι πιστεύετε για αυτό; Περιμένουμε την άποψή σας στα σχόλια.

Πηγή είδησης: ThePressProject