Το πιο στρογγυλό σώμα στο σύμπαν

Νέα ανακάλυψη με τη μέθοδο της αστεροσεισμολογίας
20 Νοεμβρίου 2016 10:00
Το πιο στρογγυλό σώμα στο σύμπαν

Το άστρο KIC 11145123 είναι το πιο στρογγυλό σώμα στο σύμπαν σύμφωνα με νέα ανακάλυψη μιας ομάδας αστρονόμων του Max Plank Institute for Solar System Research. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν στο Science Advances και η απόλυτη στρογγυλάδα του άστρου μεταφράζεται σε διαφορά μόλις 3 χιλιομέτρων μεταξύ της πολικής και της ισημερινής ακτίνας σε μια απόσταση 1.558.000 χιλιομέτρων.

Η ανακάλυψη έγινε με τη μέθοδο της αστεροσεισμολογίας και όπως η σεισμολογία βοηθά τους γεωλόγους να αναλύσουν το εσωτερικό της Γης, η αστρονομική εκδοχή της επιτρέπει στους ερευνητές να αναλύσουν το εσωτερικό μακρινών αστέρων. Η μέθοδος αυτή έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αποκαλύπτοντας πολλά στοιχεία για το εσωτερικό των άστρων. Το συγκεκριμένο άστρο βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση επί τέσσερα συναπτά έτη, από το Kepler τηλεσκόπιο της NASA και έτσι η ομάδα κατάφερε να καταλάβει το πώς επηρέαζε η ταλάντωση του αστεριού το φως του, δίνοντάς τους πληροφορίες για την πυκνότητά του, την ηλικία του και την περιστροφή του. Ο λόγος που το συγκεκριμένο άστρο είναι τόσο στρογγυλό είναι επειδή περιστρέφεται πολύ αργά. Τα άστρα είναι σαν μεγάλες μπάλες πλάσματος και η περιστροφή τους, το μαγνητικό τους πεδίο και άλλοι παράγοντες είναι υπεύθυνα για το τελικό τους σχήμα.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως μια πιο γρήγορη περιστροφή και ένα ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο αλλάζουν το σχήμα ενός άστρου. Ένα σημαντικό θεωρητικό πεδίο στην αστροφυσική έχει γίνει πλέον παρατηρήσιμο.

Tags: