Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του James Webb διαστημικού τηλεσκοπίου

Ο αντικαταστάτης του Hubble Space Telescope
10 Νοεμβρίου 2016 08:00
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του James Webb διαστημικού τηλεσκοπίου

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble “άνοιξε” τα μάτια της ανθρωπότητας για το σύμπαν, αλλά έφτασε η ώρα να περάσουμε σε νέα εποχή με ένα πολύ πιο ισχυρό και τεχνολογικά εξελιγμένο μοντέλο. Ο Διευθυντής της NASA, Charles Bolden αποκάλυψε το ολοκληρωμένο πια, James Webb Space Telescope (JWST) αξίας $8.8 δισεκατομμυρίων το οποίο θα μπορεί να δει το σύμπαν όπως αυτό ήταν 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Η επιχρυσωμένη επιφάνεια κατόπτρων των 6.4 μέτρων θα μπορεί να συλλέγει 7 φορές περισσότερο φως από το Hubble, ενώ θα “βλέπει” στο υπέρυθρο φάσμα μέσα από τη διαστημική σκόνη.

Τώρα θα ξεκινήσει μια περίοδος δοκιμών, όπως δονήσεις και θόρυβος 150 decibels για να προσομοιώσουν τις συνθήκες εκτόξευσης με τον τεράστιο Ariane 5 πύραυλο της ESA. Έπειτα θα ακολουθήσουν κρυογονικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί η αντοχή του στο κρύο του διαστήματος και τέλος έλεγχοι απόδοσης για να ελαχιστοποιηθούν οι ανωμαλίες στα οπτικά του.

Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018 και μετά από ένα ταξίδι 30 ημερών προς το δεύτερο σημείο Lagrange, θα αναπτύξει την κεραία, την ηλιακή ασπίδα και τα κύρια και δευτερεύοντα κάτοπτρα.