Ο Steve Ballmer επιτέλους εξηγεί γιατί νόμιζε πως το iPhone θα ήταν αποτυχία

Συνέντευξη εφ’ολης της ύλης για Microsoft, Gates και Nokia
06 Νοεμβρίου 2016 09:09
Ο Steve Ballmer επιτέλους εξηγεί γιατί νόμιζε πως το iPhone θα ήταν αποτυχία

Ο πρώην CEO της Microsoft, Steve Ballmer είχε μία έντονα σαρκαστική αντίδραση όταν το πρώτο iPhone ήρθε στην αγορά, θεωρώντας το καταδικασμένο να αποτύχει. Η αποτυχία όμως της Microsoft να αντιληφθεί πως το τοπίο στα mobile άλλαζε της στοίχισε και θεωρείτε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της εταιρίας, ενώ ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να σταθεί ανάμεσα σε iOS και Android.

Τώρα, χρόνια μετά, ερωτώμενος σε συνέντευξή του στο Bloomberg τι θα έκανε διαφορετικά, δηλώνει πως εύχεται να είχε προβλέψει τον τρόπο που μία τόσο ακριβή συσκευή θα είχε επιτυχία και αυτός ήταν τελικά οι επιδοτήσεις των παρόχων.

Θα είχα μπει στην hardware αγορά γρηγορότερα και θα αναγνώριζα πως αυτό που έχουμε στο PC, δηλαδή ένα διαχωρισμό chips, systems και software δεν μπορούσε να αναπαραχθεί στο mobile κομμάτι. Μακάρι να είχα σκεφτεί το μοντέλο της επιδότησης τηλεφώνων μέσω των παρόχων. Ξέρετε, αρέσει σε πολλούς να ανακαλούν τη δήλωση που είχα κάνει πως τα iPhones δε θα πουλήσουν ποτέ επειδή η τιμή των $600 ή $700 είναι πολύ υψηλή, αλλά υπήρξε καινοτομία στο επιχειρηματικό μοντέλο από την Apple για να τα ενσωματώσει ουσιαστικά στο μηνιαίο λογαριασμό. Έπρεπε να μπούμε στο hardware κομμάτι των mobile πιο γρήγορα αλλά ακόμα είχαμε τις επιπτώσεις από την κυκλοφορία των Vista στα Windows, τα οποία δέσμευσαν τεράστιους πόρους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι έπρεπε. Όταν έχεις τους καλύτερους μηχανικούς σου να μην είναι ουσιαστικά παραγωγικοί για μεγάλο διάστημα, αυτό έχει επιπτώσεις.

Ευχήθηκε επίσης να είχε ασχοληθεί με smartphones και tablets γρηγορότερα, ενώ για την επιδείνωση των σχέσεων του με τον Bill Gates που οδήγησε τελικά στην απομάκρυνσή του, την απέδωσε στις διαφορές στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς ο Ballmer ήθελε να επενδύσει στο hardware. Για τη Nokia υποστήριξε πως αν η εξαγορά γινόταν με τον τρόπο που αυτός ήθελε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μια άλλη οδό.