Το διαστημικό όχημα Schiaparelli κατά πάσα πιθανότητα έχει καταστραφεί

Δυσάρεστα νέα για την ExoMars αποστολή της ESA
21 Οκτωβρίου 2016 06:14
Το διαστημικό όχημα Schiaparelli κατά πάσα πιθανότητα έχει καταστραφεί

Η προσγείωση του διαστημικού οχήματος Schiaparelli στην επιφάνεια του Άρη ήταν προγραμματισμένη για χθες, μετά από την τριήμερη κάθοδο στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη. Όμως 50 δευτερόλεπτα πριν την προσγείωση η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία  (ESA) έχασε επαφή με το όχημα. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, το Schiaparelli αγνοείται και οι επιστήμονες αν και πιστεύουν πως κατά πάσα πιθανότητα έχει συγκρουστεί στο έδαφος, περιμένουν την ανάλυση των στοιχείων τηλεμετρίας μεγέθους 600MB που πρόλαβε να στείλει το όχημα για να εξάγουν οριστικά αποτελέσματα.

Το Schiaparelli αποσπάστηκε από το διαστημικό σκάφος Trace Gas Orbiter και αποτελεί μέρος της κοινής αποστολής ExoMars της ESA και της Roscosmos. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως το Shciaparelli κατάφερε να αναπτύξει το αλεξίπτωτό του, πιο νωρίς όμως από την προγραμματισμένη στιγμή και οι κινητήρες επιβράδυνσης ενεργοποιήθηκαν μόνο για 3-4 δευτερόλεπτα αντί για 30, οδηγώντας στο λογικό συμπέρασμα πως το όχημα συγκρούστηκε στην επιφάνεια με μεγάλη ταχύτητα. Η NASA θα προσαρμόσει την τροχιά του Mars Reconnaissance Orbiter για να περάσει πάνω από το σημείο προσγείωσης του Schiaparelli τις επόμενες μέρες, για να πάρουμε μια εικόνα του τι έχει συμβεί.

Αυτή η αποτυχημένη απόπειρα προσγείωσης αναδεικνύει πόσο δύσκολες είναι οι αποστολές στον Άρη, αφού πάνω από τις μισές έχουν αποτύχει.