Η τελευταία εικόνα από τη Rosetta

Πριν την πρόσκρουση στον κομήτη
01 Οκτωβρίου 2016 06:16
Η τελευταία εικόνα από τη Rosetta

Χτες το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) το διαστημικό σκάφος Rosetta έκανε την τελευταία του θυσία για την επιστήμη. Μετά από 12 χρόνια στο διάστημα και 2 χρόνια ακολουθώντας τον κομήτη 67P, έκανε την τελευταία “βουτιά” στην επιφάνειά του, με τα επιστημονικά όργανα και τις κάμερες να αποστέλλουν πληροφορίες μέχρι την τελευταία στιγμή. Τα δεδομένα που πρόσφερε στους επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια είναι ανεκτίμητα και θα περάσουν πολλές δεκαετίες για να τα αναλύσουμε όλα.

Αυτή είναι η “κεφαλή” του κομήτη πλάτους 3.2 χιλιομέτρων από απόσταση 15.5 χιλιομέτρων. Η φωτογραφία είναι από την wide-angle κάμερα της Rosetta.

Σε απόσταση 11.7 χιλιομέτρων με τη narrow-angle κάμερα, ήδη διακρίνονται τα λεπτά σωματίδια που καλύπτουν το βράχο σαν ένα στρώμα σκόνης.

Στα 8.9 χιλιόμετρα διαπιστώνουμε ίχνη διάβρωσης και κατολισθήσεων στα χαμηλότερα στρώματα.

Στα 5.8 χιλιόμετρα γίνεται ακόμα πιο καθαρή η εικόνα των πλαϊνών τοιχωμάτων των υπερυψωμένων βράχων. Στην εικόνα έχουμε περίπου 225 μέτρα της επιφάνειας του κομήτη.

Σε απόσταση 1.2 χιλιομέτρων βλέπουμε 33 μέτρα έκτασης του κομήτη.

Αυτή είναι και η τελευταία εικόνα που τράβηξε η Rosetta με την Osiris wide-angle κάμερα σε ύψος 20 μέτρων από την επιφάνεια του 67P.

Απολαύστε τις εικόνες, καθώς κατά πάσα πιθανότητα αυτές θα είναι οι πιο κοντινές εικόνες που θα δούμε από κομήτη κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η Rosetta και το διαστημικό όχημα Philae έφεραν την επανάσταση στα όσα γνωρίζουμε για τους κομήτες σήμερα, αποδεικνύοντας πως δεν είναι απλά κρύα κομμάτια βράχου και πάγου, αλλά είναι πορώδη αντικείμενα με 70% κενό στο σώμα τους, ενώ έχουν ηλικία όσο και το Ηλιακό σύστημα. Το πιο σημαντικό που μάθαμε όμως για τους κομήτες είναι πως κουβαλάνε μαζί τους οργανικά στοιχεία στα κρύα βάθη του διαστήματος, φέρνοντάς τα στο εσωτερικό του Ηλιακού συστήματος, αποθέτοντάς τα στους πλανήτες. Υπό προϋποθέσεις δηλαδή, ίσως να μιλάμε για την απαρχή της ζωής.