Η Μόσχα εγκαταλείπει τη Microsoft

Μετά το κάλεσμα του Putin για αυτάρκεια
30 Σεπτεμβρίου 2016 07:30
Η Μόσχα εγκαταλείπει τη Microsoft

Η Μόσχα γίνεται η πρώτη Ρωσική πόλη που εγκαταλείπει εντελώς τα προϊόντα της Microsoft και τα αντικαθιστά με εγχώριο software, ως απάντηση στο κάλεσμα του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin για μείωση της εξάρτησης από ξένη τεχνολογία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μόσχα αρχικά θα αντικαταστήσει το Microsoft Exchange Server και Outlook σε 6.000 κρατικούς υπολογιστές με ένα email σύστημα του κρατικού φορέα Rostelecom PJSC. Οι νέες εγχώριες cloud τεχνολογίες αναμένεται να εξαπλωθούν σε 600.000 υπολογιστές και servers, ενώ εξετάζεται και η αντικατάσταση των Windows και των Office.

Η Ρωσία ξοδεύει περίπου 20 δισεκατομμύρια ρούβλια (€282 εκατομμύρια) το χρόνο για ξένο software σύμφωνα με τον Υπουργό Επικοινωνιών, Nikolay Nikiforov. Ο ίδιος πρόσφερε μια λίστα με 2.000 εναλλακτικά Ρωσικά προγράμματα για τους κρατικούς φορείς και τις επιχειρήσεις.

Θέλουμε τα χρήματα των φορολογουμένων και των κρατικών εταιριών να ξοδεύονται κυρίως σε εγχώριο software.

Ήδη τα συστήματα παρακολούθησης της Cisco στη Μόσχα έχουν αντικατασταθεί με εγχώριο software, ενώ η Oracle database έχει αντικατασταθεί με το open-code PostgreSQL software και υποστηρίζεται από προγραμματιστές που κατοικούν στη Μόσχα.

Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά η κίνηση αυτή ασκεί πίεση στις εταιρίες κυρίως των ΗΠΑ, αφού η αξία της software αγοράς της Ρωσίας εκτιμάται στα $3 δισεκατομμύρια.