Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα είναι από ανακυκλωμένα smartphones

Χρυσός, ασήμι και χαλκός από τα ηλεκτρονικά απόβλητα
23 Αυγούστου 2016 06:28
Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα είναι από ανακυκλωμένα smartphones

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο θέλουν να παράγουν χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια από τα πολύτιμα μέταλλα που βρίσκουμε σε smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Σύμφωνα με το Nikkei Asian Review, η ιδέα αυτή συζητήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο και οι υπεύθυνοι πιστεύουν πως μια τέτοια κίνηση θα φέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα των “e-waste”, των ηλεκτρονικών αποβλήτων από τις εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές που καταλήγουν σε χωματερές κάθε μέρα.

Το ποσοστό χρυσού και ασημιού που υπάρχει στα σκουπίδια της Ιαπωνίας από ηλεκτρονικές συσκευές αντιστοιχούν στο 16% και 22% αντίστοιχα της παγκόσμιας κλίμακας, ποσότητες ικανές για να παραχθούν τα Ολυμπιακά μετάλλια. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 για τα μετάλλια, χρειάστηκαν 9.6 κιλά χρυσού, 1.210 κιλά ασημιού και 700 κιλά χαλκού. Το 2014 μόνο, η Ιαπωνία ανέκτησε από ηλεκτρονικά απόβλητα 142 κιλά χρυσού, 1.566 κιλά ασημιού και 1.112 τόνους χαλκού. Η Ιαπωνία παράγει περίπου 650.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο, με μόλις τους 100.000 τόνους να ανακυκλώνονται.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι στο επίκεντρο πλέον, με τα Ηνωμένα Έθνη να τα χαρακτηρίζουν ως “ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα αποβλήτων” τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ αναφορά του 2013 προβλέπει αύξηση των e-waste κατά 33% μέχρι το 2017, αυξάνοντας δραματικά την πιθανότητα τοξικά υλικά όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο να μολύνουν έδαφος και νερό.