Νίκη της Microsoft προστατεύει τα δεδομένα μας από εντάλματα των ΗΠΑ

Δε δίνει πρόσβαση σε δεδομένα αποθηκευμένα εκτός ΗΠΑ
15 Ιουλίου 2016 06:53
Νίκη της Microsoft προστατεύει τα δεδομένα μας από εντάλματα των ΗΠΑ

Εδώ και τρία χρόνια η Microsoft μάχεται στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πρόσβαση της τελευταίας σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκτός της χώρας. Συγκεκριμένα, υπηρεσίες της κυβέρνησης ζητούσαν πρόσβαση στα περιεχόμενα ενός email το οποίο βρισκόταν αποθηκευμένο στο datacenter της Microsoft στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Η Microsoft αρνήθηκε, αφού τα δεδομένα ήταν “φυσικά” αποθηκευμένα εκτός ΗΠΑ, η κυβέρνηση όμως θεώρησε πως βάσει του Stored Communications Act είχε το δικαίωμα να έχει πρόσβαση, αφού η Microsoft έχει την ιδιοκτησία των servers και τη δυνατότητα να ανακτήσει τα δεδομένα κι έτσι θεωρείται εσωτερικό ζήτημα ανεξάρτητα από την τοποθεσία αποθήκευσης των δεδομένων.

Η απόφαση όμως του δικαστηρίου δικαίωσε τη Microsoft.

Καταλήγουμε πως το Κογκρέσο δεν είχε ως σκοπό να ισχύουν τα εντάλματα της SCA στο εξωτερικό. Το ένταλμα της SCA στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί νομίμως να χρησιμοποιηθεί για να αναγκάσει τη Microsoft να παραδώσει στην κυβέρνηση τα δεδομένα του email λογαριασμού ενός πελάτη της, τα οποία είναι αποθηκευμένα αποκλειστικά στην Ιρλανδία.

Η Microsoft υποδέχτηκε την απόφαση με της εξής δήλωση.

Αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρόκειται να εμπιστευτούν την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, πρέπει να είναι σίγουροι πως τα προσωπικά τους δεδομένα θα προστατεύονται από νόμους της ίδιας τους της χώρας.