Τέσσερα νέα στοιχεία στον Περιοδικό Πίνακα

Οι επίσημες ονομασίες τους
12 Ιουνίου 2016 09:38
Τέσσερα νέα στοιχεία στον Περιοδικό Πίνακα

Ήρθε ο καιρός για μια αναβάθμιση του Περιοδικού Πίνακα για πρώτη φορά μετά το 2011, αφού τα τέσσερα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο απέκτησαν επίσημες ονομασίες και αναμένουν έγκριση από το International Union of Pure and Applied Chemistry για την επικύρωσή τους. Τα νέα στοιχεία θα καταλάβουν τις θέσεις 113, 115, 117 και 118 στον Περιοδικό Πίνακα και πρόκειται για τα Νιχόνιο (Nh), Μοσκόβιο (Mc), Τενεσίνο (Ts) και Ογκάνεσον (Og) αντίστοιχα.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι που τα ανακάλυψαν μπορούν να διαλέξουν τις ονομασίες τους. Το Νιχόνιο ανακαλύφθηκε από το RIKEN Nishina Center for Accelerator Science και προέρχεται από το Ιαπωνικό όνομα της Ιαπωνίας, Nihon. Το Μοσκόβιο είναι σαφής αναφορά στη Μόσχα, όπου ανακαλύφθηκε στο Joint Institute for Nuclear Reseasch στην Dubna. Το Τενεσίνο είναι αναφορά της πολιτείας του Tennessee των ΗΠΑ και ανακαλύφθηκε από το Oak Ridge National Laboratory, ενώ το Ογκάνεσον πήρε το όνομά του από τον πυρηνικό φυσικό Yuri Oganessian.

Και τα τέσσερα στοιχεία δεν μπορούν να βρεθούν στη φύση και είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα εργαστηριακών δοκιμών. Ανακαλύφθηκαν με την παρακολούθηση της ημιζωής σύνθετων υπερβαρέων στοιχείων και η ύπαρξή τους διαρκεί μόλις μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου.