Οι μαύρες τρύπες είναι πύλες για άλλα σύμπαντα λέει ο Stephen Hawking

Νέα θεωρία που λύνει το παράδοξο της πληροφορίας της μαύρης τρύπας
08 Ιουνίου 2016 06:58
Οι μαύρες τρύπες είναι πύλες για άλλα σύμπαντα λέει ο Stephen Hawking

Ο Stephen Hawking είχε δηλώσει την πεποίθησή του πως οι μαύρες τρύπες οδηγούν σε παράλληλα σύμπαντα και με το νέο paper που δημοσίευσε τώρα, έξι μήνες μετά, στο Physical Review Letters ενισχύει τη θεωρία του πως οι μαύρες τρύπες είναι παραπάνω από αυτό που πιστεύουμε σήμερα. Το paper συνυπογράφουν ο καθηγητής φυσικής του Harvard, Andrew Strominger και ο καθηγητής θεωρητικής φυσικής του Cambridge, Malcolm Perry. Η αποδοχή της νέας θεωρίας από ολοένα και περισσότερους ειδικούς, μπορεί να αποτελέσει τη λύση για το παράδοξο των μαύρων τρυπών.

Όταν ένα αντικείμενο απορροφάται από τη μαύρη τρύπα, καταστρέφεται. Η πληροφορία όμως του αντικειμένου πρέπει ταυτόχρονα να διατηρηθεί, εξού και το παράδοξο των μαύρων τρυπών. Η θεωρία του Hawking αναφέρει πως η πληροφορία του αντικειμένου αποθηκεύεται στα όρια της μαύρης τρύπας, ή event horizon αν θέλετε.

Οι μαύρες τρύπες δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που ήταν κάποτε, υπάρχει μια έξοδος” είχε πει πέρυσι. Αυτή η έξοδος όμως δεν μπορεί να είναι το σημείο εισόδου. Με άλλα λόγια, αν κάποιος μπει σε μια μαύρη τρύπα, θα μπορεί να βγει σε ένα παράλληλο σύμπαν, δε θα μπορεί όμως να επιστρέψει στο δικό μας.

Η νέα θεωρία του Hawking μας βοηθάει να διατηρήσουμε τα πιο κεντρικά κομμάτια των θεωριών μας για το σύμπαν, άθικτα. Για παράδειγμα, αν η καταστροφή της πληροφορίας ήταν εφικτή, το παρελθόν θα μπορούσε να μην υπάρχει. Έτσι οι μαύρες τρύπες θα  κατέστρεφαν το παρελθόν. Έως τώρα η θεωρία των “τριχών” στις μαύρες τρύπες είχε απορριφθεί. Τώρα όμως είναι η μοναδική εξήγηση για το πώς αποθηκεύεται η πληροφορία στα όρια της μαύρης τρύπας. Και λέγοντας “τρίχες” ή "soft hair" εννοούμε τον παραλληρισμό του χνουδωτού της κεφαλής με την εξωτερική επιφάνεια της μαύρης τρύπας η οποία δεν είναι λεία και έχει αντιθέτως παρατηρήσιμα κβαντικά χαρακτηριστικά όπως εξογκώματα, ανομοιομορφίες κλπ. Αν κάποιος λοιπόν κοιτούσε μια μαύρη τρύπα βρισκόμενος στο μέλλον, θα μπορούσε να δει αυτές τις “τρίχες” στα όρια της μαύρης τρύπας οι οποίες λειτουργούν ως ένα σημειωματάριο για το τι έχει χαθεί μέσα στη μαύρη τρύπα. Τη λειτουργία τους την αναλύει ο Hawking στο paper. Δεν προσφέρει πλήρη εξήγηση για το παράδοξο της πληροφορίας των μαύρων τρυπών, αλλά προσφέρει τις βάσεις για την κατανόηση της λειτουργίας τους.