Το Breakthrough Starshot θα στείλει δορυφόρους στο Άλφα του Κενταύρου

Υποστηρίζουν το project οι Stephen Hawking, Mark Zuckerberg και Yuri Milner
13 Απριλίου 2016 06:34
Το Breakthrough Starshot θα στείλει δορυφόρους στο Άλφα του Κενταύρου

Οι αχανείς αποστάσεις του διαστήματος είναι ο λόγος που εξερευνούμε το σύμπαν με τηλεσκόπια και όχι δορυφόρους. Θα χρειαζόμασταν 30.000 χρόνια για να φτάσουμε στο πλησιέστερο άστρο, το Άλφα του Κενταύρου με τη σημερινή διαστημική τεχνολογία, αφού απέχει 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή αλλιώς 4 έτη φωτός. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner όμως σε συνεργασία με τον Stephen Hawking, προσφέρουν μια εναλλακτική πρόταση που θα πραγματοποιήσει την πτήση σε αυτό το αστρικό σύστημα στη διάρκεια μιας γενιάς. Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχει και ο Mark Zuckerberg, τόσο χρηματικά όσο και με τεχνικούς πόρους.

Το Breakthrough Starshot πρόγραμμα των $100 εκατομμυρίων θα περιλαμβάνει χιλιάδες μικρούς δορυφόρους βάρους μερικών γραμμαρίων, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν ιστία φωτός που θα παίρνουν την ώθησή τους από μια συστοιχία laser των 100 gigawatts στη Γη. Η ταχύτητα που θα επιτευχθεί θα αγγίζει το 20% της ταχύτητας του φωτός, κάνοντας δυνατή την άφιξη στο Άλφα του Κενταύρου σε 20 χρόνια. Η κεκτημένη ταχύτητά τους θα τους αναγκάσει να προσπεράσουν σχετικά σύντομα το συγκεκριμένο αστερισμό, αλλά θα συνεχίσουν να στέλνουν πίσω δεδομένα από τα βάθη του διαστήματος. Τα δεδομένα θα φτάσουν στη Γη 4 χρόνια αργότερα, χρησιμοποιώντας και πάλι τεχνολογία laser.

Οι προκλήσεις του Breakthrough Starshot θα είναι να καταφέρουμε να κατασκευάσουμε αυτά τα “nanocrafts”, η laser τεχνολογία να αποδώσει τις αναμενόμενες ταχύτητες και τα σκάφη να επιβιώσουν στο ταξίδι τους χωρίς να παρασυρθούν από κοσμική σκόνη ή άλλα αντικείμενα.