Όλες οι πληροφορίες για το Anniversary Update των Windows 10

Απευθείας από το //Build 2016 της Microsoft
31 Μαρτίου 2016 15:04
Όλες οι πληροφορίες για το Anniversary Update των Windows 10

Στα πλαίσια της πρώτης μέρα της //Build 2016 που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο San Francisco, ο Satya Nadella, ο Phil Spencer και πολλά ακόμη άτομα από την ομάδα της Microsoft βρέθηκαν στην σκηνή μιας ειδικής συνέντευξης Τύπου που αφορούσε τα νέα χαρακτηριστικά που θα καταφθάσουν στα Windows 10 και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους developers.

Συγκεκριμένα, η εταιρία έκανε γνωστό πως αυτό το καλοκαίρι όλες οι συσκευές με Windows 10 είτε μιλάμε για PCs, tablets, κινητά, Xbox One κονσόλες, IOT, καθώς και το Microsoft HoloLens θα λάβουν το Windows 10 Anniversary Update. Αναλυτικά οι σημαντικότερες αλλαγές και προσθήκες της νέας αυτής έκδοσης του λειτουργικού συστήματος ακολουθούν παρακάτω.

Ενσωμάτωση του Microsoft Hello σε εφαρμογές και στον Microsoft Edge για βιομετρική ασφάλεια

Το Microsoft Hello μέχρι πρότινος έδινε την δυνατότητα να συνδεόμαστε στις Windows 10 συσκευές μας με την χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών, όπως τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Πλέον το χαρακτηριστικό θα ενσωματωθεί σε εφαρμογές του Windows Store και στον Microsoft Edge, ο οποίος θα επιτρέπει την σύνδεση σε συμβατές ιστοσελίδες με αντίστοιχο τρόπο.

Η νέα Windows Ink πλατφόρμα

Μια από της νέες προσθήκες της επετειακής ενημέρωσης των Windows 10 είναι η νέα Windows Ink πλατφόρμα. Πρόκειται για μια νέα λειτουργία που δίνει τη δυνατότητα να γράψουμε στη συσκευή μας όπως θα κάναμε και με ένα φύλλο χαρτί, να δημιουργήσουμε “έξυπνα” sticky notes ή να κρατήσουμε σημειώσεις σε έναν πίνακα. Το Windows Ink έχει ενσωματωθεί ήδη σε αρκετές εφαρμογές, όπως οι Χάρτες, ο Microsoft Edge και το Office. Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι developers θα έχουν την δυνατότητα να ενσωματώσουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά στις εφαρμογές τους με ελάχιστες γραμμές κώδικα.


Βελτιώσεις στην Cortana

 Η ψηφιακή βοηθός των Windows 10, η Cortana, θα δεχθεί και αυτή βελτιώσεις και προσθήκες. Συγκεκριμένα, μια συλλογή από εφαρμογές που την αξιοποιούν θα γίνει διαθέσιμη στο Store. Πλέον η Cortana έχει μάθει πώς να κάνει προληπτικές προτάσεις κατά την διάρκεια μιας μέρας, όπως την προσφορά για να μας αγοράσει ένα γεύμα ή να οργανώσει τη μεταφορά μας. Τέλος, η Cortana θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και όταν έχουμε κλειδωμένη την συσκευή μας.


Ένα νέο κοινό Store έρχεται στα Windows 10 και στο Xbox One

Πλέον με την εισαγωγή της νέας Universal Windows πλατφόρμας είδαμε αρκετά παιχνίδια του Xbox One να έρχονται στα Windows 10. Ωστόσο φαίνεται πως θα έχουμε να κάνουμε με μια αμφίδρομη σχέση. Συγκεκριμένα, το Anniversary Update θα σηματοδοτήσει την έλευση ενός κοινού Store και για τις δύο πλατφόρμες και έτσι δεκάδες νέες εφαρμογές θα έρθουν στο Xbox One. Παράλληλα, με την ενημέρωση κάθε Xbox One θα μπορεί να μετατραπεί σε dev kit, ενώ η κονσόλα θα λάβει αρκετά ακόμη νέα χαρακτηριστικά. Τέλος σημειώνεται πως το feedback της κοινότητας για τα UWP παιχνίδια, όπως τα παράπονα για το V-Sync και την υποστήριξη mods έχουν ληφθεί υπόψιν και θα διορθωθούν με την ενημέρωση.

Χαρακτηριστικά των Linux έρχονται στα Windows

Μια ακόμη από τις σημαντικές προσθήκες είναι η μεταφορά του Bash shell στα Windows. Το Bash είναι εδώ και καιρό το στάνταρ στο OS X και στις περισσότερες διανομές του Linux, ωστόσο η Microsoft χρησιμοποιεί το PowerShell. Πέρα από την μεταφορά του shell, οι developers θα μπορούν να γράψουν απευθείας .sh Bash scripts στα Windows. Τέλος, θα ενσωματωθεί και ένα νέο Linux υποσύστημα που θα επιτρέπει την πλήρης διάθεση ενός Ubuntu περιβάλλοντος χωρίς καμία μορφή virtualization ή emulation.

Πέρα από αυτά, η αμερικάνικη εταιρία έκανε και πολλές ακόμη ανακοινώσεις που αφορούν τους developers, περισσότερες πληροφορίες για τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα Windows 10 μέσα σε μόλις 8 μήνες απόν την κυκλοφορία τους έχουν σημειώσει την καλύτερη αρχή στην ιστορία των Windows και πλέον βρίσκονται σε περισσότερες από 270 εκατομμύρια ενεργές συσκευές.