Έσπασε τελικά η κρυπτογράφηση του iPhone

Δεν θα χρειαστεί την Apple το FBI
29 Μαρτίου 2016 06:29
Έσπασε τελικά η κρυπτογράφηση του iPhone

Μετά από την αντιπαράθεση μεταξύ της Apple και του FBI για το διάσημο πλέον iPhone 5C που χρησιμοποιήθηκε από τον εκτελεστή της επίθεσης στο San Bernardino, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών εγκατέλειψε την υπόθεση κατά της Apple. Εν τέλη, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε την βοήθεια της αμερικάνικης εταιρίας, καθώς η κωδικοποίηση της συσκευής “έσπασε” τελικά από κάποιον τρίτο.

Συγκεκριμένα το υπουργείο δικαιοσύνης έκανε την εξής ανακοίνωση:

“Η κυβέρνηση απέκτησε πλέον επιτυχώς πρόσβαση στα δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα στο iPhone του Farook και ως εκ τούτου δεν απαιτεί πλέον τη βοήθεια της Apple Inc. που εξουσιοδοτήθηκε από την δικαστική απόφαση της 16 Φεβρουαρίου το 2016 που ανάγκαζε την Apple Inc. να συνεισφέρει στην αναζήτηση.”

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σας είχαμε ενημερώσει πως η κυβέρνηση είχε παγώσει τις νομικές διαδικασίες. Πλέον, μιας και αποχώρησε απο την υπόθεση, η Apple δεν έχει την δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για πληροφορίες σχετικά με τον ερευνητή που έσπασε την ασφάλεια της συσκευής ή τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε.

Από την πλευρά της Apple αυτό θεωρείται ως νίκη, καθώς παρά την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης δεν έσπασε τελικά η ίδια την κρυπτογράφηση των προϊόντων της. Συγκεκριμένα, η εταιρία ανέφερε τα εξής σε μια δήλωση στο Engadget:

"Από την αρχή είχαμε αντιρρήσεις ως προς την απαίτηση του FBI να δημιουργήσουμε μια ‘πίσω πόρτα’ στο iPhone, γιατί πιστεύαμε ότι ήταν λάθος και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της κυβέρνησης, τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Αυτή η υπόθεση δεν θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί ποτέ.

Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τις αρχές επιβολής του νόμου με τις έρευνές τους, όπως κάναμε πάντοτε και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ασφάλεια των προϊόντων μας, καθώς οι απειλές και οι επιθέσεις στα δεδομένα μας γίνονται πιο συχνές και εξελιγμένες.

Η Apple πιστεύει έντονα ότι οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο αξίζουν την προστασία των δεδομένων τους, την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Θυσιάζοντας το ένα για το άλλο, μονάχα βάζει τους ανθρώπους και τα κράτη σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυτή η υπόθεση έθεσε ζητήματα τα οποία αξίζουν μια εθνική συζήτηση για τις πολιτικές ελευθερίες μας, τη συλλογική μας ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Η Apple παραμένει προσηλωμένη στη συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση.”