Ψηλότερος και νεότερος ο Scott Kelly της NASA

Δύο από τις θετικές επιπτώσεις του διαστήματος
05 Μαρτίου 2016 09:09
Ψηλότερος και νεότερος ο Scott Kelly της NASA

Τα tests των επιστημόνων στον αστροναύτη Scott Kelly έχουν ήδη ξεκινήσει για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της μακράς παραμονής στο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα. Το κυριότερο μέλημα των επιστημόνων είναι να διαπιστωθεί πως αλλάζει το κυκλοφορικό σύστημα στο διάστημα, αν παραμένει ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημα και το ποσοστό της μυϊκής και οστεϊκής μάζας.

Οι πρώτες μετρήσεις όμως αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες αλλαγές στο σώμα του Kelly. Σύμφωνα με τη NASA, ο αστροναύτης επέστρεψε από το διάστημα 5 εκατοστά ψηλότερος, αφού δεν υπάρχει η βαρύτητα για να “τραβάει” το ανθρώπινο σώμα προς τα κάτω. Το νέο ύψος του όμως είναι προσωρινό, αφού τώρα που γύρισε στη Γη, δεν μπορεί να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της βαρύτητας.

Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης το γεγονός πως ο Kelly είναι τώρα νεότερος από το δίδυμο αδερφό του. Για την ακρίβεια, είναι ένα εκατοστό του δευτερολέπτου νεότερος από ότι αν έμενε εδώ στη Γη. Η εξήγηση αυτού του φαινομένου έχει να κάνει με τη θεωρία της σχετικότητας του Einstein που μας λέει ότι αν δύο αντικείμενα κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες, ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα για το αντικείμενο που κινείται πιο αργά. Στην περίπτωσή μας ο Kelly στο διάστημα είχε μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που είχαμε εμείς στη Γη. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κινείται με ταχύτητα 27.350km/h σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας και αν υπολογίσουμε τις 340 μέρες που έμεινε στον ISS, ο Kelly είναι νεότερος κατά 8.6 milliseconds.