Ο Ρώσικος δορυφόρος Mayak θα είναι το πιο φωτεινό αστέρι στον ουρανό

Για να θυμίζει ποιος έφτασε πρώτος στο διάστημα
03 Μαρτίου 2016 07:06
Ο Ρώσικος δορυφόρος Mayak θα είναι το πιο φωτεινό αστέρι στον ουρανό

Μια ομάδα Ρώσων μηχανικών κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 1.8 εκατομμυρίων ρουβλιών (€22.590) μέσω crowdfunding καμπάνιας και πλέον είναι σε θέση να ξεκινήσουν την ανάπτυξη του δορυφόρου Mayak. Ο Mayak ή αλλιώς Φάρος, έχει ως σκοπό όταν τεθεί σε τροχιά, να ξεδιπλωθεί σε έναν ηλιακό ανακλαστήρα στο σχήμα πυραμίδας. Η ομάδα υποστηρίζει πως ο Mayak θα γίνει έτσι το φωτεινότερο αντικείμενο στο νυχτερινό ουρανό (μετά τη Σελήνη) και θα θυμίζει στον κόσμο “ποιος έφτασε πρώτος στο διάστημα”, ενώ θα λειτουργεί και ως ώθηση για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την επιστήμη και τη διαστημική εξερεύνηση. Μάλιστα, με τη χρήση ενός app, οι άνθρωποι θα μπορούν να ανιχνεύουν την τροχιά του δορυφόρου και να ειδοποιούνται όταν περνάει από πάνω τους.

Οι μηχανικοί βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για την εκτόξευση του Mayak μέσα σε ένα Soyuz-2 το οποίο έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στα μέσα του 2016, αν και ο χρόνος φαίνεται αρκετά μικρός για να προλάβουν.

Αυτοί που συνέβαλαν με τον οβολό τους για το project στο Boomstarter, θα πάρουν μερικά δωράκια, ανάλογα με το ποσό που διέθεσαν. Για τα 100.000 ρούβλια (€1250) θα πάρουν ένα τηλεσκόπιο με το σήμα του Mayak, ενώ αυτοί που διέθεσαν 300.000 ρούβλια (€3760) θα πάρουν μία πρόσκληση για να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκτόξευση στο Κοσμοδρόμιο του Baikonur στο Καζακστάν.