Το high-tech επίθεμα του μέλλοντος

Με αισθητήρες θερμοκρασίας, LED φώτα και χορήγηση φαρμάκου
11 Φεβρουαρίου 2016 07:20
Το high-tech επίθεμα του μέλλοντος

Ερευνητές στο MIT ανέπτυξαν αυτό που αποκαλούν “hansaplast του μέλλοντος”, ένα αυτοκόλλητο, ελαστικό επίθεμα υδροτζέλ που περιλαμβάνει αισθητήρες θερμοκρασίας, LED φωτισμό και μηχανισμό χορήγησης φαρμάκων. Μάλιστα τα φάρμακα χορηγούνται ως αντίδραση στην αλλαγή θερμοκρασίας του σώματος και τα φώτα ειδοποιούν πότε τα φάρμακα τελειώνουν. Η ελαστικότητά του το κάνει κατάλληλο για περιοχές όπως αγκώνες και γόνατα, κρατώντας ταυτόχρονα σταθερά τα ηλεκτρονικά του.

Τα ηλεκτρονικά είναι συνήθως σκληρά και ξηρά, αλλά το ανθρώπινο σώμα είναι απαλό και υγρό. Αυτά τα δύο συστήματα έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικά χαρακτηριστικά” δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Xuanhe Zhao και συνεχίζει λέγοντας πως “αν θες να φέρεις ηλεκτρονικά σε στενή επαφή με το ανθρώπινο σώμα για λόγους παρακολούθησης της υγείας ή χορήγησης φαρμάκων, θες να κάνεις τις ηλεκτρονικές συσκευές απαλές και ελαστικές για να ταιριάξουν στο περιβάλλον του ανθρωπίνου σώματος. Αυτή είναι η αρχή των ελαστικών ηλεκτρονικών υδροτζέλ”.

 
Band-Aid of the future

MIT's crazy hydrogel bandages can actually treat your wounds.

Δημοσιεύτηκε από The Verge στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Τα hydrogels συνήθως χρησιμοποιούνται για συνένωση μετάλλων, όπως χρυσός, αλουμίνιο και τιτάνιο. Συνήθως είναι εύθραυστα και ανελαστικά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα τοποθέτησε ένα καλώδιο τιτανίου στο υδροτζέλ, δημιουργώντας ένα διάφανο αγωγό ο οποίος απέδιδε την ίδια αγωγιμότητα όσο κι αν το λυγίζανε. Έπειτα τοποθέτησαν διάφορα ηλεκτρονικά στο gel και παρατήρησαν την ίδια συμπεριφορά. Η καταγραφή θερμοκρασίας και η χορήγηση φαρμάκων δεν επηρεαζόταν από το σχήμα που έπαιρνε το hydrogel.

Η άμεση χρήση που θέλει να κάνει η ομάδα είναι να θεραπεύει με αυτό εγκαύματα, ενώ στο μέλλον ελπίζει να χορηγεί μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές στο σώμα όπως αισθητήρες γλυκόζης.

Tags: