Δείτε πως η Microsoft ψύχει αποτελεσματικά τα data centers της

Πετώντας τα στη θάλασσα
03 Φεβρουαρίου 2016 07:49
Δείτε πως η Microsoft ψύχει αποτελεσματικά τα data centers της

Ένα από τα μεγαλύτερα κόστη των data centers είναι η ψύξη του εξοπλισμού. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τον ίδιο τον IT εξοπλισμό, ισοφαρίζεται από το ηλεκτρικό κόστος της ψύξης. Η Microsoft σκέφτηκε λίγο διαφορετικά και αποφάσισε αντί να φέρνει νερό γύρω από το data center, να βάλει το data center μέσα στο νερό.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε Project Natick και περιλαμβάνει την εμβύθιση ενός data center στον ωκεανό. Με τη βοήθεια ενός πειραματικού οχήματος, του Leona Philipot, ανέπτυξε το data center στον πάτο του Ειρηνικού Ωκεανού, 1 χιλιόμετρο από την ακτή. Το data center λειτούργησε επιτυχώς από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Το πείραμα κρίθηκε επιτυχημένο και τώρα η Microsoft αξιολογεί αν αυτή η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί, αφού μία τέτοια μονάδα μπορεί να στηθεί εύκολα μέσα σε 90 ημέρες, αντί για τα 2 χρόνια που χρειάζεται ένα συμβατικό κτίριο. Οι μονάδες μπορούν ακόμα να συνδεθούν με γεννήτριες κυμάτων για να μειωθεί ακόμα παραπάνω η επίπτωση λειτουργίας τους στο περιβάλλον.

Ένα σοβαρό μειονέκτημα είναι η περίπτωση που η μονάδα θα χρειαστεί κάποια επισκευή. Έτσι τα Natick θα σχεδιαστούν για να λειτουργούν απρόσκοπτα για 5 χρόνια και κατόπιν θα ανελκύονται για να αντικατασταθούν τα συστήματά τους.