Κοντά στην ανακάλυψη του 9ου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Ένας κρυφός, σκοτεινός κόσμος που μας διαφεύγει
22 Ιανουαρίου 2016 08:36
Κοντά στην ανακάλυψη του 9ου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Δεν τον έχουμε δει ακόμα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι εκεί. Επιστήμονες έχουν προβληματιστεί από τις απρόβλεπτες τροχιές πλανητών-νάνων και άλλων ουράνιων σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα και ένας κρυφός πλανήτης θα εξηγούσε αυτές τις κινήσεις.

Όπως αναφέρει ο Independent, ο πλανήτης αυτός βρίσκεται στα όρια του ηλιακού μας συστήματος και θα μπορούσε να κατέληξε εκεί από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του Κρόνου και του Δία, ενώ υπολογίζεται πως έχει 10 φορές τη μάζα της Γης, είναι τρεις φορές μεγαλύτερος, βρίσκεται 200 με 300 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από ότι εμείς και θα μπορούσε να αποτελέσει τον ένατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Μάλιστα μια περιστροφή του γύρω από τον Ήλιο υπολογίζεται σε 20.000 γήινα χρόνια.

Τα δύο τηλεσκόπια που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους, δεν έχουν μπορέσει να τον εντοπίσουν ακόμα και με τόσο λίγο φως που έρχεται από τόσο μακριά, ίσως να μην τον εντοπίσουν ποτέ. Μέχρι και ο απόμακρος Πλούτωνας θα μπορούσε να είναι έως και 10.000 φορές φωτεινότερος. Και μιας και μιλάμε για τον Πλούτωνα να θυμίσουμε πως προστέθηκε ως πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος το 1930, για να υποβιβαστεί σε πλανήτης-νάνος πριν μερικά χρόνια και έτσι το ηλιακό μας σύστημα επέστρεψε στους 8 πλανήτες συνολικά.

Tags: