Το VR έσωσε τη ζωή ενός βρέφους

Γιατρός χειρούργησε με Google Cardboard
31 Δεκεμβρίου 2015 08:00
Το VR έσωσε τη ζωή ενός βρέφους

Η τεσσάρων μηνών Teegan Lexcen γεννήθηκε με παραμορφωμένη καρδιά και χωρίς αριστερό πνεύμονα και οι πιθανότητες επιβίωσης δεν ήταν καλές. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Nicklaus Children’s Hospital στο Miami, μία εγχείρηση όμως διαφορετική από τις άλλες. Το παραμορφωμένο σχήμα της μικροσκοπικής της καρδιάς δυσκόλευε τους χειρούργους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βγάλουν εύκολα συμπέρασμα από τις 2D μαγνητικές ακτινογραφίες.

Ο πολυμήχανος όμως υπεύθυνος του MRI τμήματος, Dr. Juan-Carlos Muniz, μετέτρεψε αυτές τις 2D εικόνες σε στερεοσκοπικές, τις έκανε upload σε ένα iPhone το οποίο και έβαλε σε ένα Google Cardboard. Ο συνάδελφός του Dr. Redmond Burke που πραγματοποίησε την επέμβαση, εξασκήθηκε με αυτό τον τρόπο δύο εβδομάδες πριν το χειρουργείο και είπε πως “ήταν σαν να ήμουν μέσα στο χειρουργείο”.

Με ξεκάθαρη πλέον εικόνα της καρδιάς της μικρής, ο Dr. Bruke πραγματοποίησε την εγχείρηση χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και εφτά ώρες αργότερα, το μωρό ήδη ανάρρωνε παίρνοντας ένα “δάνειο” ζωής για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας του.