Νέα εκπληκτική φωτογραφία της Γης από τη Σελήνη

Από το LRO της NASA
22 Δεκεμβρίου 2015 08:34
Νέα εκπληκτική φωτογραφία της Γης από τη Σελήνη

Από τις πιο διάσημες φωτογραφίες στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι η “Earthrise” η οποία απεικονίζει τη Γη και τραβήχτηκε από τη Σελήνη από το πλήρωμα του Apollo 8.

Τώρα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα εκδοχή αυτής της φωτογραφίας, υπερ-υψηλής ανάλυσης, την οποία κατέγραψε το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), το οποίο μελετά την επιφάνεια της Σελήνης από το 2009. Η φωτογραφία είναι ένα μωσαϊκό πολλών εικόνων που οι επιστήμονες της NASA “έραψαν” μαζί. Μπορείτε να βρείτε το τεράστιο αρχείο των 302MB εδώ.

Οι φακοί μικρής γωνίας του LRO αναπαράγουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενώ της ευρύτερης γωνίας αναπαράγει και έγχρωμες, που όμως δεν έχει την ευαισθησία στα χρώματα που έχει το ανθρώπινο μάτι. Έτσι “η σύνθεση των φωτογραφιών και η διόρθωση χρώματος ίσως να μην αντιπροσωπεύουν τα πραγματικά χρώματα με την επιστημονική έννοιά τους”, προειδοποιούν οι ερευνητές. Είναι η καλύτερη προσπάθεια όμως απεικόνισης του τι θα βλέπαμε αν είμασταν πάνω στο LRO.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως δε θα βλέπατε ποτέ τη Γη να ανατέλλει και να δύει αν στεκόσασταν στο ίδιο σημείο στη Σελήνη, μιας και ο φυσικός δορυφόρος μας είναι σε “κλειδωμένη” τροχιά με τη Γη, η ίδια πλευρά της δηλαδή “κοιτάει” τη Γη συνέχεια. Έτσι, αφού το LRO θα τελειώσει την αποστολή του το 2017, αυτή ίσως να είναι η τελευταία Earthrise φωτογραφία που θα δούμε μέχρι την αποστολή της NASA το 2020, όταν και θα στείλει ένα πλήρωμα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.