Ιστορική συμφωνία για το κλίμα μεταξύ 200 κρατών

Ξεκινά η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
14 Δεκεμβρίου 2015 08:22
Ιστορική συμφωνία για το κλίμα μεταξύ 200 κρατών

Η συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι έλαβε τέλος σε πανηγυρική διάθεση, μετά και τη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για δραστικές αλλαγές στην ενέργεια, θέτοντας έτσι τη βάση για μια ιστορική μεταμόρφωση στην παγκόσμια οικονομία η οποία βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Μετά από τέσσερα χρόνια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και μάχες εντυπώσεων, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Laurent Fabious ανακοίνωσε τη συμφωνία εν μέσω χειροκροτημάτων και σφυριγμάτων από αντιπροσώπους 200 περίπου κρατών.

Με ένα μικρό σφυρί μπορείς να καταφέρεις μεγάλα πράγματα” δήλωσε, σφραγίζοντας τη συμφωνία μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία δεσμεύει τόσο τα φτωχά, όσο και τα πλούσια κράτη στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου και την εξάλειψη τέτοιων αερίων που παράγονται από τον άνθρωπο μέσα σε αυτόν τον αιώνα. Το πιο σημαντικό ίσως είναι η δημιουργία ενός συστήματος που ενθαρρύνει τα φτωχά κράτη, παρέχοντας δισεκατομμύρια δολάρια, να κάνουν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Είναι μια νίκη για όλο τον πλανήτη και για τις μελλοντικές γενεές. Ορίσαμε την πορεία. Ο κόσμος σύσσωμος κατέληξε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να χαράξουμε ένα νέο δρόμο για τον πλανήτη μας, έναν έξυπνο και υπεύθυνο δρόμο, ένα βιώσιμο δρόμο” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΠΑ, John Kerry.