Ο Steve Jobs ως Σύριος πρόσφυγας

Μία όχι και τόσο γνωστή πτυχή της καταγωγής του Jobs
14 Δεκεμβρίου 2015 07:54
Ο Steve Jobs ως Σύριος πρόσφυγας

Ο διαβόητος και άκρως ταλαντούχος graffiti και street artist, Bansky, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει ποτέ το πρόσωπό του, επισκέφθηκε το σημείο συγκέντρωσης των προσφύγων στο Calais της Γαλλίας και άφησε μερικά δείγματα της δουλειάς του. Ένα ξεχώρισε, καθώς απεικονίζει τον Steve Jobs να κρατάει τον πρώτο Mac και μια τσάντα στον ώμο, με τον τίτλο “Ο υιός ενός μετανάστη από τη Συρία”.

Πράγματι, ο βιολογικός πατέρας του Jobs ήταν μετανάστης από τη Συρία με το όνομα Abdul Fattah Jandali, έφυγε από το Λίβανο όπου σπούδαζε, λόγω αναταραχών και κατέληξε στη Νέα Υόρκη.

Πιστεύουμε συχνά πως η μετανάστευση είναι μια πληγή στους πόρους μιας χώρας, αλλά ο Steve Jobs ήταν γιος ενός Σύριου μετανάστη. Η Apple είναι η πιο κερδοφόρα εταιρία στον πλανήτη, πληρώνει πάνω από $7 δισεκατομμύρια το χρόνο σε φόρους και υπάρχει επειδή επιτράπηκε η είσοδος σε ένα νεαρό άντρα από την Homs. Όπως πολλοί από τους Σύριους που διαφεύγουν στην Ευρώπη τώρα, ο Jandali πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου έμεινε με συγγενή του, τον Najm Eddin al-Rifai, ο οποίος ήταν ο Σύριος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Jandali σπούδασε στο Columbia University και στο Wisconsin University από όπου πήρε υποτροφία και μπόρεσε να αποκτήσει PH.D. στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Όσο σπούδαζε στο Wisconsin, ο Jandali γνώρισε μία Γερμανο-Ελβετή Καθολική, την Joanne Carol Schieble η οποία έμεινε σύντομα έγκυος με το παιδί του”.

Το παιδί αυτό ήταν φυσικά ο Steve Jobs, επειδή όμως ο πατέρας της Schieble ήταν συντηρητικός Καθολικός και δεν ήθελε η κόρη του να παντρευτεί ένα Μουσουλμάνο, το παιδί δόθηκε για υιοθεσία. Από κει και πέρα ξεκινά η ζωή του Steve Jobs όπως την ξέρουμε μέχρι το θάνατό του.

Tags: