Μετάβαση στο περιεχόμενο

ή
|

Νέος εδώ;

Έχεις λογαριασμό;

Επαναφορά κωδικού

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε σύνδεσμο επαναφοράς

Θυμάστε τον κωδικό σας;

Εύρεση ονόματος χρήστη

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε το όνομα χρήστη

Θυμάστε το όνομα χρήστη σας;

Μπορούν τα χταπόδια να κυριαρχήσουν στη Γη μετά τον άνθρωπο;

Ένα υποθετικό σενάριο για το μέλλον της Γης χωρίς ανθρώπους

Αντώνης Παυλίδης
Αντώνης Παυλίδης

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

Μπορούν τα χταπόδια να κυριαρχήσουν στη Γη μετά τον άνθρωπο;

Ο Tim Coulson είναι καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και, στο βιβλίο του The Universal History of Us, εξετάζει ποια είδη θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο των ανθρώπων σε έναν κόσμο χωρίς το δικό μας είδος. Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι λόγω της εξαιρετικής νοημοσύνης, της προσαρμοστικότητας και των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων, τα χταπόδια είναι ισχυροί υποψήφιοι για την ανάπτυξη πολιτισμών. 

Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει βγαλμένο από επεισόδιο του Rick and Morty, τα χταπόδια έχουν όντως εντυπωσιακές ικανότητες. Μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία και να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλάζοντας χρώματα στο σώμα τους, ενώ χάρη στην προσαρμοστικότητά τους καταφέρνουν να επιβιώνουν σε διάφορα περιβάλλοντα, κυρίως κάτω από το νερό.

Advertisement

Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουν σκελετό, κάτι που κάνει δύσκολη τη ζωή έξω από τη θάλασσα. Όπως εξηγεί όμως ο Coulson, η εξέλιξη χρειάζεται πολύ χρόνο για να φέρει αλλαγές. Κι αν και το σενάριο αυτό είναι καθαρά θεωρητικό, η ιδέα του παραμένει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Ακολουθήστε το Unboxholics στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.