Η NASA αποκαλύπτει τις διαστημικές στολές του Άρη

Δύο μοντέλα για εργασίες στο διάστημα και στην επιφάνεια πλανητών
14 Νοεμβρίου 2015 07:19
Η NASA αποκαλύπτει τις διαστημικές στολές του Άρη

Η NASA ετοιμάζεται πυρετωδώς για το ταξίδι στον Άρη και παρουσίασε δύο νέες διαστημικές στολές. Η πρώτη ονομάζεται PXS ή Prototype Exploration Spacesuit και αναπτύχθηκε για να αυξήσει την απόδοση σε δραστηριότητες εκτός οχημάτων, διαστημικούς περιπάτους και άλλα, σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη ή στο διάστημα. Η στολή ελαχιστοποιεί το φορτίο εξοπλισμού που απαιτείται για μεγάλες χρονικές περιόδους εργασιών. Πολλά μέρη της έχουν δημιουργηθεί με 3D εκτύπωση, αφήνοντας έτσι περιθώριο για παραμετροποίηση σε κάθε μέλος του πληρώματος ξεχωριστά ή ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Η άλλη στολή ονομάζεται Z-2 και προορίζεται για δραστηριότητες εκτός οχημάτων στην επιφάνεια του Άρη. Σχεδιάστηκε από την ILC Dover η οποία χρησιμοποίησε σύνθετα υλικά για να επιτευχθεί το χαμηλότερο δυνατό βάρος, ενώ ταυτόχρονα παραμένει εξαιρετικά ανθεκτική για τις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες του Άρη. Η στολή επιτρέπει στον αστροναύτη να κινηθεί ελεύθερα, να μπει και να βγει από τα rovers και να συλλέξει δείγματα. Και αυτή η στολή είναι προσαρμόσιμη στις διαστάσεις των αστροναυτών.

Οι δύο στολές μένει να δοκιμαστούν με ενσωματωμένο το Portable Life Support System (PLSS), το οποίο θα περιέχει σύστημα αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα και σύστημα ελέγχου εσωτερικής υγρασίας της στολής. Θα έχει επίσης ένα ανεπτυγμένο σύστημα διανομής οξυγόνου με 84 ρυθμίσεις, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή παροχή στους αστροναύτες και καταπολεμώντας τα συμπτώματα αποσυμπίεσης τους μέσα στις ίδιες τις στολές. Οι δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020, ενώ περισσότερες εικόνες μπορείτε να βρείτε εδώ.