Κινητό και καρκίνος εγκεφάλου - Τι λένε οι τελευταίες έρευνες;

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ
04 Σεπτεμβρίου 2024 09:42
Κινητό και καρκίνος εγκεφάλου - Τι λένε οι τελευταίες έρευνες;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρηματοδότησε μία έρευνα η οποία μελέτησε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα παγκοσμίως για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιος σύνδεσμος μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 63 μελέτες από το 1994 έως το 2022 από 10 διαφορετικές χώρες. Αξιολόγησε τις επιπτώσεις των ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιούνται σε κινητά, τηλεοράσεις, ραντάρ και μόνιτορ μωρών.

Παρά την τεράστια αύξηση στη χρήση ασύρματης τεχνολογίας, δε βρήκε κάποια αντίστοιχη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου, είτε για αυτούς που μιλάνε με τις ώρες στο τηλέφωνο, είτε για αυτούς που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για πάνω από μία δεκαετία.

Μιλάμε για αυτό το θέμα εδώ και 30 χρόνια. Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες στο παρελθόν που είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, οπότε ήταν σημαντικό να συνδυάσουμε όλα τα στοιχεία και να πούμε στον κόσμο τι πραγματικά ισχύει. Τα στοιχεία δε δείχνουν καμία σύνδεση μεταξύ χρήσης κινητών τηλεφώνων και καρκίνο στον εγκέφαλο, ή άλλους καρκίνους σε κεφάλι και λαιμό. Επίσης δε βρήκαμε καμία σύνδεση με παρατεταμένη χρήση, οπότε αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τους για πάνω από μία δεκαετία και πάλι δε βρήκαμε σύνδεση. Τέλος, δε βρήκαμε σύνδεση όσον αφορά το πόσο χρησιμοποιούν το κινητό οι χρήστες, είτε με το χρόνο που περνούν στο κινητό είτε με το πόσο μιλάνε στα τηλεφωνήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα αφορά 3G και 4G δίκτυα.

Δεν υπάρχουν ακόμα μεγάλες μελέτες για τα 5G δίκτυα αλλά υπάρχουν μελέτες για ραντάρ, τα οποία έχουν παρόμοιες συχνότητες. Και αυτές δε δείχνουν αυξημένο ρίσκο.

Το International Agency for Research on Cancer (IARC), έχει κατηγοριοποιήσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων ως “πιθανόν καρκινογόνα” (2B), μία κατηγορία που χρησιμοποιείται όταν η υπηρεσία δεν μπορεί να αποκλείσει ένα πιθανό ρίσκο. Ωστόσο τα μέλη της υπηρεσίας ζητούν την επαναξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, καθώς η τελευταία αξιολόγηση έγινε το 2011.