15 χρόνια συνεχόμενης ανθρώπινης παρουσίας στο διάστημα

Τα γενέθλια του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού
05 Νοεμβρίου 2015 08:00
15 χρόνια συνεχόμενης ανθρώπινης παρουσίας στο διάστημα

Έχει μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και κατάφερε για 15 συνεχόμενα χρόνια να φιλοξενεί ανθρώπους. Στις 2 Νοεμβρίου του 2000 έφτασε το πρώτο του πλήρωμα, αποτελούμενο από αστροναύτες και κοσμοναύτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ο λόγος για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος εξελίχθηκε από ένα μικρό εργαστήριο, σε εργαστήριο πειραμάτων για το βαθύ διάστημα και τεχνολογιών απαιτούμενες για αποστολή ανθρώπων σε διαπλανητικά ταξίδια.

Ο ISS είναι το μεγαλύτερο μηχανικό και κατασκευαστικό project στο διάστημα που έχει επιχειρήσει ο άνθρωπος, συνδυάζοντας τη χρηματοδότηση, την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό και τα πληρώματα από 5 διαφορετικές υπηρεσίες και 15 χώρες, την Αμερικανική NASA, τη Ρωσική Roscosmos, την ESA (European Space Agency), τη JAXA (Japan Aerospace and Exploration Agency) και την CSA (Canadian Space Agency). Ο σταθμός έχει φιλοξενήσει πάνω από 220 άτομα από 17 χώρες, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα έως 6 άτομα πλέον.

Οι άνθρωποι μένουν στο διάστημα, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, από τις 2 Νοεμβρίου του 2000. Αυτό είναι 15 Thanksgivings, Πρωτοχρονιές και γιορτές που οι αστροναύτες ήταν μακριά από τις οικογένειές τους. 15 χρόνια συνεχούς υποστήριξης από το Mission Control του Houston. Και 15 χρόνια ειρηνικής διεθνής διαβίωσης στο διάστημα” αναφέρει η NASA.