Οι Κινέζοι ανακάλυψαν ορυκτό πλούσιο σε νερό στη Σελήνη (ΕΙΚΟΝΑ)

Άλλη μία επιτυχία της αποστολής Chang’e-5
08 Αυγούστου 2024 10:22
Οι Κινέζοι ανακάλυψαν ορυκτό πλούσιο σε νερό στη Σελήνη (ΕΙΚΟΝΑ)

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως υπάρχει πολύ νερό στη Σελήνη και τώρα μάλλον ανακάλυψαν πού κρύβεται. Ένα ορυκτό που συλλέχθηκε από την επιφάνεια της Σελήνης από το Chang’e-5 lander των Κινέζων, αποδείχθηκε πως περιέχει νερό, το οποίο αποτελεί το 41% του συνολικού του βάρους.

Το ορυκτό είναι παρόμοιο με το γήινο ορυκτό “novograblenovite”, το οποίο αναγνωρίστηκε μόλις πρόσφατα στην Καμτσάτκα της Ρωσίας. Τόσο το γήινο όσο και το σεληνιακό πέτρωμα έχουν την ίδια χημική φόρμουλα και παρόμοιες κρυσταλλικές δομές.

Η προέλευση, παρουσία και διανομή του νερού στη Σελήνη παραμένει μυστήριο. Είναι σημαντικό να εξηγηθεί από τους επιστήμονες, καθώς η προέλευση της υγρασίας στη Σελήνη και πού βρίσκεται τώρα είναι απαραίτητη για την ιστορία του συστήματος Γης-Σελήνης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε πού συγκεντρώνεται το νερό στη Σελήνη για να προγραμματιστούν οι μελλοντικές αποστολές εκεί.

Το novograblenovite σπάνια σχηματίζεται στη Γη, καθώς απαιτεί την αλληλεπίδραση καυτού βασάλτη με ηφαιστειακά αέρια τα οποία είναι πλούσια σε νερό και αμμωνία. Στο σεληνιακό ορυκτό όμως το ισότοπο του χλωρίου έχει διαφορετική σύνθεση από αυτό της Γης, αλλά ο μηχανισμός σχηματισμού είναι αρκετά ίδιος. Αυτό υποδεικνύει πως η πηγή του νερού και της αμμωνίας στη Σελήνη μπορεί να υπήρξε όταν ήταν ηφαιστειακά ενεργή η Σελήνη.

Η θερμοδυναμική ανάλυση δείχνει πως το χαμηλότερο όριο του περιεχομένου νερού στην ηφαιστειακή στάχτη της Σελήνης τότε, είναι συγκρίσιμη με το πιο ξηρό ηφαίστειο στη Γη σήμερα. Αυτό αποκαλύπτει μία περίπλοκη ιστορία ηφαιστειακής απαέρωσης στη Σελήνη, η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για την εξερεύνηση της εξέλιξης του φυσικού μας δορυφόρου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.