Δέκα έφηβοι στερήθηκαν το smartphone τους για πέντε μέρες

Σε ένα πείραμα αποτοξίνωσης
19 Ιουνίου 2024 10:50
Δέκα έφηβοι στερήθηκαν το smartphone τους για πέντε μέρες

Το BBC συνεργάστηκε με το Technical College της Media City για να μελετήσει τις επιπτώσεις αποτοξίνωσης των νεαρών ανθρώπων από τα smartphones τους. Επιλέχθηκαν λοιπόν 10 έφηβοι, οι οποίοι αντάλλαξαν το smartphone τους με μία βασική Nokia συσκευή στην οποία μπορούν μόνο να κάνουν κλήσεις και να στείλουν μηνύματα. Και οι δέκα μεγάλωσαν με smartphones και χρησιμοποιούν το internet για τα πάντα. Επικοινωνούν κυρίως μέσω Snapchat ή Facetime, χρησιμοποιούν Google Maps και ακούνε πάντα streaming μουσική όταν βρίσκονται στο δρόμο.

Ο Will περνάει περίπου 8 ώρες τη μέρα στο smartphone του. Όταν ήταν πιο μικρός του άρεσε να κάνει ποδήλατο. Τώρα, στα 15, περνάει τον περισσότερο χρόνο του μετά το σχολείο παρακολουθώντας videos στο TikTok. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφει 31 ώρες μόνο στα social media και για πέντε μέρες δε θα έχει πρόσβαση σε αυτά.

Η Ruby περιμένοντας το τρένο για να πάει σχολείο, πρέπει να διαβάσει τους πίνακες με τις ώρες αφίξεως ενώ πρότερα της το έλεγε το κινητό. Παραδέχεται πως αυτό το διάλειμμα από το smartphone την οδήγησε να συζητά περισσότερο με τους γονείς της και η μητέρα της λέει πως η αποτοξίνωση αυτή έχει θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά της κόρης της. Μιλάει περισσότερο και πάει για ύπνο νωρίτερα.

Ο Charlie από την άλλη δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το πείραμα και ζήτησε το smartphone του πίσω μετά από 27 ώρες. Το να μην ξέρει αν κάποιος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του ήταν ιδιαίτερα στρεσογόνο, ενώ ήθελε να διατηρήσει και το Snapstreak, το achievement του Snapchat για το πόσες συνεχόμενες μέρες στέλνει ο χρήστης μηνύματα σε άλλους.

Η Grace είδε την κατάσταση πιο θετικά, πήγε για ψώνια για να ξεχαστεί και βλέπει πως υπάρχουν οφέλη.

Νιώθω πως μαθαίνω πράγματα και ασχολούμαι περισσότερο με αυτά, δε νιώθω πως χάνω κάτι. Μόλις γύρισα σπίτι αποφάσισα να ζωγραφίσω. Ανακάλυψα ξανά τα πράγματα που μου άρεσαν.

Όταν τα smartphones των συμμετεχόντων επιστράφηκαν σε αυτούς, η χαρά ήταν έκδηλη. Αμέσως χάθηκαν στις οθόνες τους προσπαθώντας να βρουν τι έχασαν αυτές τις 5 μέρες. Ωστόσο οι περισσότεροι είπαν πως θα προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να μειώσουν την ώρα που χρησιμοποιούν το smartphone τους.

Σε μία έρευνα του BBC σε νέους, το 74% απάντησε πως δε θα σκεφτόταν καν να ανταλλάξουν το smartphone τους για μία βασική συσκευή.