Ισπανία: Βρέθηκε αρχαία πέτρινη πλάκα από χαμένο πολιτισμό με χαραγμένες επιγραφές

Ηλικίας περίπου 2.600 ετών
18 Ιουνίου 2024 15:54
Ισπανία: Βρέθηκε αρχαία πέτρινη πλάκα από χαμένο πολιτισμό με χαραγμένες επιγραφές

Αρχαιολόγοι στην Ισπανία ανακάλυψαν μια αρχαία πέτρινη πλάκα που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας περίπου 2.600 ετών, προγενέστερη κατά αρκετούς αιώνες της διάσημης Στήλης της Ροζέττας. Η πλάκα αυτή, που ανακαλύφθηκε στη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας, διαθέτει επιγραφές που πιστεύεται ότι σχετίζονται με τον παλαιο-ισπανικό πολιτισμό της Ταρτησσού. Πρόκειται για το τρίτο αποδεικτικό στοιχείο αλφαβητικών επιγραφών που συνδέονται με την αρχαία πόλη Ταρτησσό, της οποίας ο πολιτισμός συχνά αναφέρεται ως "χαμένος" λόγω της σπανιότητας των σωζόμενων υπολειμμάτων του.

Ο αρχαίος πολιτισμός της Ταρτησσού άκμασε πριν από 3.000 χρόνια περίπου στη νότια Ιβηρική Χερσόνησο και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ιστορικών και αρχαιολόγων. Η πρόσφατη ανακάλυψη αποτέλεσε μέρος του προγράμματος "Building Tartessus", το οποίο στοχεύει στην ανάλυση του υλικού πολιτισμού της Ταρτησσού, μέσω της αρχιτεκτονικής μελέτης μεγάλων πλινθόκτιστων κατασκευών που ανασκάφηκαν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC), το έργο αυτό επιδιώκει επίσης να ενσωματώσει αρχιτεκτονικά στοιχεία στην ευρύτερη κατανόηση της ταρτησσιανής επικράτειας.

Η πέτρινη πλάκα, που βρέθηκε σε αρχαιολογικό χώρο στο Casas del Turuñuelo στην επαρχία Badajoz, περιέχει πιθανότατα μια ακολουθία 21 συμβόλων και πλαισιώνεται από μορφές πολεμιστών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πινακίδα, που πιθανότατα χαράχθηκε γύρω στο 600 π.Χ., προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το ταρτησσιανό αλφάβητο. Ο Joan Ferrer i Jane, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, σημείωσε ότι παρατηρήθηκαν επίσης και άλλες πινελιές συμβατές με μια γνωστή ακολουθία (τη μόνη πλήρη που είναι γνωστή μέχρι σήμερα), γεγονός που υποδηλώνει ότι το αλφάβητο έχει 27 σύμβολα.

Παρά την αξιοσημείωτη διατήρησή της, η πλάκα εμφανίζεται ελλιπής, καθώς από τη μία πλευρά της λείπει ένα τριγωνικό θραύσμα. Ο Ferrer εκτίμησε ότι τουλάχιστον έξι σημεία μπορεί να έχουν χαθεί στην περιοχή της σχισμής, και αν η πινακίδα ήταν συμμετρική, θα μπορούσε να περιέχει έως και 32 σύμβολα.

Όπως και να ‘χει όμως, η ανακάλυψη αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ταρτησσιανή γραφή και προσφέρει μια νέα προοπτική για τις γλωσσικές δυνατότητες αυτού του αινιγματικού πολιτισμού.