Μηδενικές σοδειές στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου

Έρχεται παγκόσμια πείνα;
18 Ιουνίου 2024 10:28
Μηδενικές σοδειές στα πιο φτωχά μέρη  του κόσμου

Οι πλημμύρες και οι ξηρασίες στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, έχουν κάνει το έδαφος ακατάλληλο για σοδειές, όπως δηλώνει ο Martin Frick, ο επικεφαλής του World Food Program των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει πως οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή έχουν φτάσει σε σημείο να έχουν μηδενικές σοδειές, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγούν το ήδη βεβαρημένο έδαφος να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες. Ως αποτέλεσμα, περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, είναι πλέον αποκλειστικά εξαρτημένες από ανθρωπιστική βοήθεια.

Σημειώνει επίσης πως χωρίς να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την υποβάθμιση του εδάφους σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο πλούσιες χώρες θα αρχίσουν να βλέπουν και αυτές αποτυχημένες σοδειές. Το Global Environment Facility εκτιμά πως το 95% του εδάφους όλου του κόσμου θα υποβαθμιστεί μέχρι το 2050, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως το 40% είναι ήδη υποβαθμισμένο.

Όταν το έδαφος υποβαθμίζεται, η οργανική ύλη που διαθέτει, αρχίζει να πεθαίνει. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να προσφέρει θρεπτικά συστατικά στα φυτά, μειώνοντας την απόδοση των σοδειών και μειώνοντας την ποσότητα άνθρακα που απορροφά από την ατμόσφαιρα. Το έδαφος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγίδα άνθρακα μετά τους ωκεανούς και έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως “κλειδί” για να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχει υπερβολικός άνθρακας στην ατμόσφαιρα και ελάχιστος στο έδαφος. Με κάθε ίντσα εδάφους που καλλιεργείτε, αφαιρείτε τεράστιες ποσότητες άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Οπότε το υγιές έδαφος, το έδαφος δηλαδή που είναι πλούσιο σε άνθρακα, είναι προαπαιτούμενο για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Οι πλημμύρες στο Burundi της ανατολικής Αφρικής έχουν πλήξει το 10% των αγροτικών εκτάσεων, κάνοντάς τες ακατάλληλες για την επόμενη σοδειά. Στο Σουδάν οι σοδειές ήταν 78% κάτω από το μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών λόγω ξηρασίας, ενώ στο Αφγανιστάν οι πλημμύρες κατέστρεψαν 24.000 εκτάρια γης.

Θα είναι μία καταστροφή για το ανθρώπινο είδος. Θα γίνουμε σαν το Mad Max. Δε θα υπάρχει ανθρωπότητα. Δε θα υπάρχει ανθρωπισμός. Δε θα υπάρχει δικαιοσύνη. Το μόνο πράγμα που θα απομείνει θα είναι η επιβίωση. – Praveena Sridhar, επικεφαλής οργάνωσης Save Soil

Σε έναν κόσμο όπου οι εξαγωγές ρυζιού και σιταριού εξαρτώνται από λίγες μόνο χώρες, ο Frick θεωρεί πως πρέπει να στραφούμε στην εγχώρια παραγωγή. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις πιο φτωχές χώρες για να ανανεώσουν τα εδάφη τους μέσω αναγεννητικών πρακτικών και έφερε ως παράδειγμα ένα πρόγραμμα του WFP στο Νίγηρα.

Ξαφνικά, μέσα σε 3-5 χρόνια, το μέρος που ήταν σαν έρημος επανήλθε ως γη με αγροτική παραγωγή χωρίς τεχνητή άρδευση. Δε χρειάζεται να ανησυχούν για τον πληθωρισμό επειδή αντικαθιστούν αυτό που θα έπρεπε να αγοράσουν με αυτό που καλλιεργούν στον κήπο τους.

Το 2015 τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει πως μάς απομένουν μόλις 60 σοδειές πριν το έδαφος υποβαθμιστεί αρκετά για να μην τις υποστηρίζει άλλο.