Καλά νέα μετά από μήνες για το Voyager 1 της NASA!

Το οποίο είχε ξεκινήσει να στέλνει ακαταλαβίστικα σήματα
16 Ιουνίου 2024 14:20
Καλά νέα μετά από μήνες για το Voyager 1 της NASA!

Εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχε έντονη ανησυχία ότι θα χάναμε μια για πάντα το θρυλικό Voyager 1.

Συγκεκριμένα, πέρυσι το Δεκέμβριο σας είχαμε ενημερώσει πως η επικοινωνία με το Voyager 1 πρακτικά είχε χαθεί, αφού η NASA δεν έπαιρνε πίσω απαντήσεις και δεδομένα. Οι επιστήμονες της NASA μπορούσαν να στέλνουν ακόμη εντολές και είχαν ξεκινήσει τις προσπάθειες να διορθώσουν την επικοινωνία, λαμβάνοντας πίσω απλά επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες 0 και 1, οι οποίες δεν είχαν κάποιο νόημα.

Έπειτα, τον Φεβρουάριο, η NASA είχε αποκαλύψει πως το όλο θέμα είχε προκληθεί εξαιτίας της μνήμης του διαστημοπλοίου που εκτοξεύθηκε το μακρινό πλέον 1977. Περισσότερα σχετικά με το τεχνικό background του προβλήματος μπορείτε να μάθετε μέσα από το σχετικό μας δημοσίευμα πατώντας εδώ.

Τώρα, μετά απ’ όλους αυτούς τους μήνες έχουμε επιτέλους καλά νέα! Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της NASA, το Voyager 1 στέλνει πλέον ξανά κανονικά δεδομένα από τα επιστημονικά του όργανα. Το πρόβλημα λύθηκε! Αυτό σημαίνει πως αντί για ακαταλαβίστικες σειρές από bits, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ λαμβάνει ξανά δεδομένα στην αναμενόμενη μορφή τους για τα κύματα πλάσματος, τα μαγνητικά πεδία και τα διάφορα διαστημικά σωματίδια που ανιχνεύει το Voyager.

Η NASA επισήμανε ότι το Voyager 1 "διεξάγει κανονικές επιστημονικές λειτουργίες" και πάλι. Το μόνο που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή είναι να συγχρονίσει το λογισμικό χρονομέτρησης και να γίνει μια συντήρηση στο ελάχιστα χρησιμοποιούμενο ψηφιακό μαγνητόφωνο.

Για περισσότερα μπορείτε να βρείτε τη σχετική ανακοίνωση της NASA πατώντας εδώ.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το Voyager 1 είναι το πιο μακρινό ανθρώπινο κατασκεύασμα από τη Γη. Βρίσκεται εκτός Ηλιακού συστήματος, στο διαστρικό διάστημα, σε απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Τα Voyager 1 και 2 εκτοξεύτηκαν το 1977 και σχεδιάστηκαν κυρίως για να εξερευνήσουν τον Δία και τον Κρόνο. Πλέον βρίσκονται στο διαστρικό διάστημα. Μία παρόμοια αποστολή σήμερα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Tags: