Η ελκτική ακτίνα γίνεται πραγματικότητα

Επιστήμονες υλοποιούν την επιστημονική φαντασία
28 Οκτωβρίου 2015 11:20
Η ελκτική ακτίνα γίνεται πραγματικότητα

Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο σημείο του Warp Drive ακόμα, αλλά επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Bristol και του Sussex σε συνεργασία με την Ultrahaptics, ανέπτυξαν μια τεχνολογία βγαλμένη από το Star Trek. Η ομάδα κατάφερε να μετακινήσει αντικείμενα χωρίς να τα αγγίξει, χρησιμοποιώντας απλά ηχητικά κύματα. Μέσω 64 ηχείων μινατούρων, παρήγαγαν υψηλής συχνότητας και έντασης ηχητικά κύματα, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ακουστικό ολόγραμμα, το οποίο μπορεί να σηκώσει, να μετακινήσει, να περιστρέψει και να κρατήσει μικρά αντικείμενα.

Το σύστημα μπορεί να παράγει τρία διαφορετικά σχήματα ακουστικών πεδίων, το καθένα με τις δικές του ιδιότητες ως προς τη συμπεριφορά του προς το αντικείμενο. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Sussex και συνιδρυτής της Ultrahaptics, Sriram Subramanian, δήλωσε πως “με τη συσκευή μας χειριζόμαστε αντικείμενα στον αέρα τα οποία συμπεριφέρονται σαν να αψηφούν τη βαρύτητα. Χειριζόμαστε ξεχωριστά ντουζίνες ηχείων για να βρούμε τη βέλτιστη λύση για να παράγουμε το ακουστικό ολόγραμμα που χειραγωγεί πολλαπλά αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο χωρίς επαφή”.

Η ηχητική ελκτική ακτίνα μπορεί να αιωρήσει αντικείμενα μεγέθους από 0.6mm έως 4mm, ενώ το μέγεθος που μπορεί να αιωρήσει εξαρτάται από τη συχνότητα των κυμάτων. Όσο πιο χαμηλή, τόσο μεγαλύτερα αντικείμενα μπορεί να χειριστεί. Μερικά megahertz είναι αρκετά για να μετακινήσει ένα κύτταρο, ενώ χρειάζονται kilohertz για να μετακινηθεί μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Ο Asier Marzo δηλώνει πως “έχουμε κάποια σχέδια για να αιωρήσουμε μία μπάλα από 10 μέτρα απόσταση, αλλά οι πραγματικά ενδιαφέρουσες εφαρμογές θα είναι στο χειρισμό μικρών αντικειμένων μέσα στο σώμα μας. Αυτό είναι εφικτό, καθώς ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει μέσω του νερού και του ανθρώπινου ιστού. Έτσι θα μας επιτραπεί ο χειρισμός θρόμβων, πετρών στα νεφρά, χορήγηση φαρμάκου κατευθείαν στην επίμαχη περιοχή ή χειρισμός χειρουργικών εργαλείων μικροσκοπικής κλίμακας μέσα στο σώμα μας χωρίς καμία εξωτερική τομή”.