Δεν είμαστε απλά σε κίνδυνο. Είμαστε ο κίνδυνος - Προειδοποιεί ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών

Είμαστε ο “μετεωρίτης”
06 Ιουνίου 2024 09:48
Δεν είμαστε απλά σε κίνδυνο. Είμαστε ο κίνδυνος - Προειδοποιεί ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Gutteres, σχολίασε τα νέα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας το Μάιο ως τον πιο ζεστό μήνα στην ιστορία, σημειώνοντας σερί 12 μηνών για το θερμότερο μήνα.

Όπως ο μετεωρίτης που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους, έχουμε και εμείς επιπτώσεις. Στην περίπτωση του κλίματος, δεν είμαστε οι δεινόσαυροι. Είμαστε ο μετεωρίτης. Δεν είμαστε απλά σε κίνδυνο. Είμαστε ο κίνδυνος. Αλλά είμαστε και η λύση.

Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία και τα μοντέλα δείχνουν πως πλέον υπάρχει 80% πιθανότητα, τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε έτη να είναι 1.5 βαθμό θερμότερο από το μέσο όρο πριν τη βιομηχανική επανάσταση. Όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισίου το 2015, η πιθανότητα αυτή ήταν 0%.

Ο 1.5 βαθμός Κελσίου δεν είναι ένας στόχος. Είναι ένα φυσικό όριο. Κάθε δεκαδικό παγκόσμιας υπερθέρμανσης μετράει. Η διαφορά μεταξύ 1.5 βαθμού και 2 μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του αφανισμού και της επιβίωσης για ορισμένα νησιά και ακτογραμμές.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν σήμερα το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στο πώς κατανέμεται αυτή, με μόλις το 15% των επενδύσεων να απευθύνονται σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μάλιστα, λιγότερο από το 1% του συνόλου της ανανεώσιμης ενέργειας προήλθε από την Αφρική πέρυσι.

Αν το χρήμα κινεί τον κόσμο, οι σημερινές οικονομικές ανισότητες μάς σπρώχνουν στην καταστροφή. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα μέλλον όπου οι πλούσιοι προστατεύονται σε φούσκες με air-condition, ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα πλήττεται από θανάσιμο καιρό σε ακατοίκητες εκτάσεις.