Η Microsoft άλλαξε ξανά γνώμη για το μέλλον των Windows 10

Και τώρα ζητά τη βοήθεια του κόσμου
05 Ιουνίου 2024 20:38
Η Microsoft άλλαξε ξανά γνώμη για το μέλλον των Windows 10

Όπως η Microsoft έχει ανακοινώσει και επίσημα, η υποστήριξη για τα Windows 10 αναμένεται να σταματήσει τον Οκτώβριο του 2025. Παρόλα αυτά, η εταιρία προέβη τώρα σε μια πραγματικά αναπάντεχη ανακοίνωση, αφού αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου το Windows Insider πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτού του νέου beta προγράμματος λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να βοηθήσουν τη Microsoft να δοκιμάσει νέα χαρακτηριστικά και αλλαγές που πρόκειται να έρθουν στα Windows 10.

Η επίσημη ανακοίνωση στο blog της εταιρίας αναφέρει:

Για να φέρουμε νέα χαρακτηριστικά και περισσότερες βελτιώσεις στα Windows 10 όπως απαιτείται, χρειαζόμαστε ένα μέρος για την ενεργή ανάπτυξη χαρακτηριστικών με τους Windows Insiders. Έτσι, σήμερα, ανοίγουμε το Beta κανάλι για τους Windows Insiders που χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα Windows 10. Αυτό θα μας επιτρέψει να δοκιμάσουμε νέα χαρακτηριστικά για τα Windows 10, έκδοση 22H2, με τους Insiders, πριν τα διαθέσουμε σε όλους τους χρήστες των Windows 10.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Άλλαξε γνώμη η Microsoft για το τέλος της υποστήριξης; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Η ίδια ανακοίνωση τονίσει:

Η ημερομηνία λήξης της υποστήριξης των Windows 10 στις 14 Οκτωβρίου 2025 παραμένει αμετάβλητη. Η συμμετοχή στο Beta Channel στον υπολογιστή σας με Windows 10 δεν το αλλάζει αυτό.

Επομένως, η Microsoft άλλαξε γνώμη μόνο όσον αφορά το διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο. Πέρυσι η εταιρία είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να έρθουν νέα χαρακτηριστικά στο λειτουργικό σύστημα, ωστόσο αργότερα αποφάσισε να ενσωματώσει και στα Windows 10 την Copilot AI. Τελικά, η Copilot AI δεν θα είναι η μόνη νέα λειτουργία που θα προσθέσει η Microsoft στα Windows 10. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 οι χρήστες των Windows 10 μπορούν να περιμένουν σημαντικότερες αλλαγές και αναβαθμίσεις για το λειτουργικό σύστημα, πέρα από τα τυπικά security updates. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας όμως, η υποστήριξη θα σταματήσει από κάθε άποψη.

Φυσικά, η κίνηση αυτή της Microsoft μάλλον δεν είναι τυχαία, αν αναλογιστούμε την μέχρι τώρα πορεία των Windows 11 στην αγορά. Συγκεκριμένα, στις αρχές του Μαΐου σας είχαμε ενημερώσει ότι παραδόξως το ποσοστό υιοθέτησης του λειτουργικού συστήματος μειώθηκε τον τελευταίο καιρό, αντί να αυξηθεί! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Statcounter για τον Μάρτιο του 2024, τα Windows 10 παραμένουν με τεράστια διαφορά η δημοφιλέστερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Για την ακρίβεια, το 69% των υπολογιστών με Windows τρέχει τα Windows 10, με το ποσοστό των Windows 11 να ανέρχεται σε 26.7%!

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών να αρνείται να κάνει τη μετάβαση λοιπόν, δεν ακούγεται παράλογο η Microsoft να άλλαξε γνώμη για την υποστήριξη των Windows 10.

Πάντως, η υποτονική υιοθέτηση των Windows 11 μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς λόγους, αλλά σίγουρα σημαντικό ρόλο έχει παίξει η αρχική τους υποδοχή. Κατά την κυκλοφορία τους, πολλοί έμειναν δυσαρεστημένοι με το νέο σχεδιασμό της Έναρξης και της Γραμμής Εργασιών, ενώ ταυτόχρονα έλειπαν -και ακόμη λείπουν- διάφορα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, οι αυξημένες απαιτήσεις συστήματος, ιδίως η ανάγκη για μονάδα κρυπτογράφησης TPM, αποτέλεσαν εμπόδιο για πολλούς, παρά τις υπάρχουσες λύσεις.

Ακόμη και σήμερα λοιπόν, παρόλο που η Microsoft έχει εισάγει διάφορα προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η co-pilot AI και η gaming τεχνολογία DirectStorage, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών προσωπικοτήτων της tech βιομηχανίας, εξακολουθούν να προτιμούν το παλαιότερο, οικείο περιβάλλον των Windows 10.