Ο κερασφόρος “Κομήτης του Διαβόλου“ έκανε το κοντινότερό του πέρασμα από τη Γη

Μοιάζει με το Millenium Falcon
03 Ιουνίου 2024 10:43
Ο κερασφόρος “Κομήτης του Διαβόλου“ έκανε το κοντινότερό του πέρασμα από τη Γη

Ένας κομήτης ο οποίος έχει πάρει το προσωνύμιο “Κομήτης του Διαβόλου” λόγω του ασυνήθιστου σχήματός του, έκανε την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη χθες το βράδυ. Ο κομήτης ήταν ορατός από το νότιο ημισφαίριο.

Ο κομήτης με την επίσημη ονομασία 12P/Pons-Brooks, διαθέτει δύο άκρες οι οποίες μοιάζουν με κέρατα, ενώ οι fans του Star Wars βρήκαν ομοιότητες στο σχήμα του και με το Millenium Falcon. Το σχήμα του αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες.

Ο κομήτης ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 71 έτη. Πέρασε από τη Γη σε απόσταση 230 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και φυσικά δεν αποτέλεσε απειλή αλλά ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για να τον παρατηρήσουν οι αστρονόμοι. Για χάρη σύγκρισης, ο Ήλιος απέχει 149 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν πως ο κομήτης έχει διάμετρο μεταξύ 10 και 20 χιλιομέτρων και εμφανίζεται με πράσινο χρώμα επειδή περιέχει διατομικό άνθρακα που απορροφά το ηλιακό φως και εκπέμπει ένα χρώμα που το αντιλαμβανόμαστε ως πράσινο.

Έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων λόγω της κερασφόρου εμφάνισής του. Συχνά παρατηρούνται εκρήξεις αερίων και σκόνης.

Θα έλεγα πως είναι ασυνήθιστος ο αριθμός των εκρήξεων που έχει. Από την άλλη, δεν έχουμε αρκετά στοιχεία από το παρελθόν του για να ξέρουμε αν αυτό είναι κάτι συνηθισμένο για αυτόν τον κομήτη. – Dr. Dave Schleincher, Lowell Observatory

Tags: