Τα ποτάμια της Αλάσκας έγιναν πορτοκαλί (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Και είναι ορατά από το διάστημα
26 Μαΐου 2024 12:22
Τα ποτάμια της Αλάσκας έγιναν πορτοκαλί (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το άγριο, παρθένο φυσικό τοπίο της Αλάσκας με τα καθαρά ποτάμια στο χρώμα του πάγου, άρχισε να αλλάζει τόσο έντονα που είναι ορατό από το διάστημα. Ερευνητές του University of California Davis, συνέλλεξαν δείγματα νερού και φυτών στις όχθες των ποταμών το 2017 και όταν επέστρεψαν το 2018 αντίκρυσαν ένα πολύ διαφορετικό τοπίο. Τα ποτάμια είχαν γίνει πορτοκαλί.

Τα έντονα χρωματισμένα ποτάμια ήταν τόσο μεγάλα που μπορούσαμε να τα δούμε από το διάστημα. Πρέπει να έχουν πολύ έντονο χρωματισμό για να τα δούμε από το διάστημα. Αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα τόσο από πλευράς τοξικότητας όσο και στο γεγονός πως θα αποτρέψουν τη μετανάστευση των ψαριών στους τόπους αναπαραγωγής τους.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν πάνω από 75 απομακρυσμένα ποτάμια που έχουν πορτοκαλί χρώμα σε ένα μήκος 1.000 χιλιομέτρων. Δείγματα που συλλέχθηκαν στα τέλη του 2022, έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού, νικελίου, μολύβδου και άλλων τοξικών μετάλλων, οδηγώντας το pH των νερών από το συνηθισμένο τους 8, στο 2.3.

Τα νούμερα ταιριάζουν με τα όξινα απόνερα των ορυχείων, αλλά δεν υπάρχουν ορυχεία σε αυτές τις τοποθεσίες. Μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες από το 1985 έως το 2022, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως το φαινόμενο λαμβάνει χώρα μόνο την τελευταία δεκαετία.

Η υπόθεσή μας είναι πως το λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου εδάφους επιτρέπει στο νερό να εισχωρήσει βαθύτερα και να αλληλεπιδράσει με ορυκτά τα οποία ήταν παγιδευμένα για χιλιάδες χρόνια.

Ο Αρκτικός Κύκλος θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Η επιπλέον θερμότητα λιώνει το παγωμένο έδαφος, αυξάνει τη μικροβιακή δραστηριότητα και προκαλεί την ανάπτυξη θάμνων, των οποίων οι ρίζες διαταράσσουν το έδαφος, εκθέτοντας τα προηγουμένως προστατευμένα ορυκτά στα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να καταλήγουν στις υδάτινες οδούς.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τις έρευνες για να καταλάβει τις ευρύτερες οικολογικές επιπτώσεις για την περιοχή.

Καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, περιμένουμε το μόνιμα παγωμένο έδαφος να υποχωρήσει και έτσι όπου υπάρχουν αυτά τα ορυκτά, υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν τα ποτάμια πορτοκαλί, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του νερού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Communications Earth & Environment.