Ο Elon Musk αποκάλυψε πότε θα πετάξει τέταρτη φορά το Starship

Πλησιάζει η νέα δοκιμή για το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος
24 Μαΐου 2024 19:52
Ο Elon Musk αποκάλυψε πότε θα πετάξει τέταρτη φορά το Starship

Μέσα από μια λιτή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ο ιδρυτής και επικεφαλής της SpaceX, Elon Musk, αποκάλυψε πότε μπορούμε να περιμένουμε την τέταρτη δοκιμαστική πτήση του Starship.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα ο Musk είχε δηλώσει πως το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος θα δοκιμάσει ξανά να πετάξει μέσα στον Μάιο. Τελικά, η SpaceX δεν θα προλάβει αυτό ακριβώς το χρονικό πλαίσιο, αφού η τέταρτη δοκιμαστική πτήση αναμένεται πλέον σε περίπου δέκα ημέρες από τώρα.

Να σημειωθεί πως η SpaceX ανακοίνωσε επίσης στο X πως έχει ως στόχο την Τετάρτη 5 Ιουνίου, εφόσον λάβει τις απαραίτητες άδειες από τους αρμόδιους οργανισμούς.

Η σχετική δημοσίευση του Musk και της εταιρίας ακολουθούν παρακάτω.

Φυσικά, πριν ένα Starship ξεκινήσει το ταξίδι του, η SpaceX πραγματοποιεί μια σειρά από σχολαστικές δοκιμές για να εξασφαλίσει την ετοιμότητα του πυραύλου για την πτήση. Οι δοκιμές αυτές αφορούν κάθε υποσύστημα, από την πίεση των δεξαμενών του πυραύλου για να επιβεβαιωθεί ότι μπορούν να αντέξουν τις απαραίτητες πιέσεις, μέχρι τη διεξαγωγή στατικών ενεργοποιήσεων των κινητήρων στην εξέδρα της εκτόξευσης. Τα μέτρα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της ικανότητας του πυραύλου να αντέξει τις κακουχίες των διαστημικών ταξιδιών. Αυτή η φάση πρέπει να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί πλέον, ενώ η Space αναμένεται να έχει κάνει αρκετές βελτιώσεις και αλλαγές για τη νέα της δοκιμή, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που κατάφερε να συλλέξει από την προηγούμενη απόπειρα.

Για την ιστορία, το Starship είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, κάτι που σημαίνει ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος των μελλοντικών πτήσεων. Το διαστημόπλοιο έχει επιλεχθεί για την Artemis 1 αποστολή της NASA που θα στείλει τον άνθρωπο ξανά στο φεγγάρι μετά από δεκαετίες. Φυσικά, φιλοδοξία του Musk είναι το Starship να χρησιμοποιηθεί και για τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στον Άρη.