Ο εγκέφαλος κάνει κατά κάποιον τρόπο…επανεκκίνηση όταν πέφτουμε για ύπνο

Σύμφωνα με νέα έρευνα
22 Μαΐου 2024 21:33
Ο εγκέφαλος κάνει κατά κάποιον τρόπο…επανεκκίνηση όταν πέφτουμε για ύπνο

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του University College του Λονδίνου ήρθε να συμπληρώσει ελαφρώς την κατανόησή μας για ένα από τα πιο σύνθετα όργανα στη φύση, τους εγκεφάλους, αποκαλύπτοντας ότι δίχως υπερβολή ότι κάνουν…επανεκκίνηση όταν πέφτουμε για ύπνο.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι ερευνητές εμβάθυναν στην κατάσταση του οργανισμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, διαπιστώνοντας ότι κατά τις πρώτες ώρες της ανάπαυσης, ορισμένες νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο αποδυναμώνονται μερικώς και έπειτα επαναφέρονται. Η ανακάλυψη αυτή υποστηρίζει την υπόθεση της συναπτικής ομοιόστασης, η οποία αναφέρει ότι ο ύπνος χρησιμεύει ως μηχανισμός επαναφοράς για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Ο βιολόγος Jason Rihel και η νευροεπιστήμονας Anya Suppermpool ηγήθηκαν της έρευνας, εστιάζοντας στη συναπτική δραστηριότητα των ψαριών ζέβρα. Τα ψάρια ζέβρα επιλέχθηκαν για τη σχετική ευκολία παρατήρησης και ανάλυσης του εγκεφάλου τους. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι νευρώνες σχηματίζουν περισσότερες συνδέσεις κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και τις χάνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η διαδικασία, που περιγράφεται ως υγιής αποδυνάμωση των εγκεφαλικών συνδέσεων, είναι απαραίτητη για τη μάθηση και την απορρόφηση νέων πληροφοριών την επόμενη ημέρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της «πίεσης του ύπνου» και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας της συναπτικής επαναφοράς. Όσο περισσότερο παρέμεναν ξύπνια τα ψάρια, τόσο περισσότερες συνδέσεις δημιουργούσαν, οι οποίες στη συνέχεια χάνονταν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο Rihel σημείωσε ότι αν παρόμοια μοτίβα παρατηρηθούν στους ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η συναπτική αναδιαμόρφωση μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική κατά τη διάρκεια ενός μεσημεριανού ύπνου, όταν η πίεση του ύπνου είναι χαμηλή σε σύγκριση με έναν ολόκληρο νυχτερινό ύπνο.

Η μελέτη είναι αρκετά σημαντική για την ευρύτερη επιστημονική κατανόηση του ρόλου του ύπνου, αναδεικνύοντας τη σημασία του για την υγεία και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναρτήθηκε στις αρχές του μήνα στο Nature, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά του κλάδου, με τίτλο ‘Sleep pressure modulates single-neuron synapse number in zebrafish’. Μπορείτε να την βρείτε πατώντας εδώ.

 

Tags: